/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Учебната година ще стартира присъствено във всички училища. В непредвидима ситуация сме, може да се случи всички до първия учебен ден.Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на брифинг.

Просветният министър подчерта, че епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година. „Балансът между правото на здраве и образование е труден, но ако затворим училищата това ще има по-негативно влияние върху учениците от коронавируса“, заяви той.

При болно дете от COVID-19 незабавно ще се уведомява РЗИ. По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции, съобщи още министърът

„Държавите са избрали различни варианти. Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага да преминават онлайн. Решихме, че не можем да си позволим една седмица децата да бъдат в клас и една седмица електронно да се обучават“, каза Вълчев.

„В насоките, които снощи подписах, има изброени хронично заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват„, поясни Вълчев. Той посочи, че и при хронични заболявания на родителите децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи.

Вълчев подчерта, че ще се разреши формално, без смяна на формата, временно преминаване в особена форма на обучение – тя ще съчетае самостоятелно и електронно обучение. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Това не означава „широко отваряне на вратата”, каза Вълчев. По този начин ще се удовлетворят и исканията на родители, които искат да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно

„Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началният етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най – малките не е добра. Всяко училище ще направи списък от мерки“, заяви министърът.

Между 15 и 20 училища имаме намерение да превърнем в център на дистанционна форма на обучение. Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от 1 училище, от повече от една община, дори от повече от една област. Най-вероятно няма да може да стартираме заедно с учебната година, но до началото на октомври ще успеем“, добави Вълчев.

Ще опитаме да направим всички форми на обучение възможно по-пълноценни. Другата възможност пред родителите е за смяна на формата на обучение. Имаме над 15% деца, които имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70%”, обясни Вълчев.

Министърът каза още, че при необходимост учениците ще имат възможност за допълнителни уроци, които ще се заплащат на учителите. Заедно със синдикатите е договорено за тези допълнителни часове да се заплаща по 15 лв.

Вълчев обясни, че всички тези мерки ще важат за предстоящата учебна година и са предприети заради пандемията от коронавирус. А през последните учебна година средно 3 седмици е била загубата на учебно време заради принудително затваряне заради грипни ваканции или пък влошени метерологични ситуации.

Другата седмица в Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук