Източник: iStock

В списъка са включени и по-тежки заболявания, той ще бъде постоянно актуализиран

Освобождаване от присъствена форма – това е възможно да се случи ако родител или друг член на семейството на ученик има диабет, хипертония, белодробно, онко или тежко хронично заболяване. Това предвиждат новите насоки от МОН, които вече са изпратени на директорите на училища в цялата страна. 

Опцията е дадена, защото децата, които иначе прекарват коронавирус без симптоми и леко, мога да занесат потенциалната зараза вкъщи, където тя да се окаже фатална за роднина от рисковата група.

При възникнал подобен казус е необходимо да бъде издадена препоръка за това от лекуващия лекар на възрастния и тя да се отнася за определен срок. 

Решение за провеждане на форма на обучение, различна от дневната, при деца с хронични заболявания ще се взима индивидуално за всеки казус – от наблюдаващия лекар, а при нужда и след консултация с психолог. 

Застрашени от по-тежко протичане на COVID-19 са децата с по-слаб имунитет. Потенциални проблеми биха могли да имат учениците с вроден или придобит имунен дефицит, онкологични заболявания, най-вече след химио- и лъчетерапия, тези на лечение с кортикостероиди и цитостатици и тн. Също така в списъка са включени и болести на дихателната и гастроинтестиналната система, като той постоянно ще бъде актуализиран. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук