„Ако се стигне до предсрочен вот, той ще е с хартиени бюлетини“

18 контейнера по международен стандарт пълнят 20-те хиляди машини за гласуване, необходими за следващите ни национални избори, разказа пред “24 часа” председателят на “Информационно обслуждване” АД проф. Михаил Константинов. 

“А кажете ми къде ще бъдат съхранявани, след като от 2 септември парламентът ще заседава в бившия Партиен дом, където впрочем се помещава и администрацията на ЦИК?”, попита реторично изборният експерт.

Друг проблем според него е, че от момента на поръчката на машините до доставянето им на българска земя са нужни между 4 и 6 месеца. Той уточни, че офертите варират между 2000 и 3200 долара. 

„Това означава, че само за машини държавата трябва да даде между 40 и 65 милиона долара, което възлиза на 90-100 млн. лв.“, коментира математикът. 

Според изборния експерт срокът за доставка на машините приближава редовните парламентарни избори, които би трябвало да са през март 2021 г. 

Ако се стигне до предсрочен вот, той ще е с хартиени бюлетини, категоричен е той.

“Обявим ли обаче избори след 2-3 месеца, те ще бъдат тотално незаконни, защото не е спазено основно изискване за начин на гласуване. Така че в момента, в който се произведат, КС ще ги отмени още на другия ден”, коментира проф. Константинов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук