Протестът се надява най-после да събори Борисов

„Вече няма никакво значение какво казва Борисов“, заяви държавният глава Румен Радев, излизайки от сградата на президентството на път към Народното събрание, където ще държи реч на старта на есенната сесия. Той и вицето Илияна Йотова вървят пеш сред множеството. „Прииждат още хора по „Хемус“ и „Тракия““, заяви пък в 8.45 пред bTV Арман Бабикян, един от лидерите на протеста. 

Към 8.30 се вижда, че протестиращите са около 3-4 000. Напрежението спадна. Хората са пръснати на различни места из т.нар. Триъгълник на властта. Личи, че огромното мнозинство иска да протестира мирно. Репортерът на „Сега“ предаде, че членовете на „Възраждане“ съзнателно блъскат хората от протеста, търсейки провокация.

Опитът за атака на полицейския кордон и бутането на автомомили на МВР продължава и към 8.25. Жандармерията навлезе сред множеството в стремеж да отцепи автомобилите и успя. Хората започнаха да сядат по паветата. Отново личат символите на партия „Възраждане“ при част от протестиращите там. Иначе мнозинството от хората не участва в тези горещи събития.  

Напрежението около колите  и буса продължава и петнадесетина минути по-късно. На мястото бе забелязан и отец Дионисий. Всъщност, това бе неуспешен опит за пробив на полицейския кордон. Служителите на МВР пазят сградата на парламента.

В 8 часа летят яйца и ябълки по полицията, а част от демонстрантите клатят полицейска кола и бус. На мястото на  напрежението се забелязват хора с партийните знаци на „Възраждане“. Полицията прати нови сили там. Факт е първият арестант.

Към 7.45 часа пред сградата на бившия Партиен дом вече има доста хора и полиция. Чуват се силни скандирания, ексцесии няма. В сградата влязоха някои от депутатите на опозицията. Сред протестното множество личат доста хора от провинцията.

Днес е ключов ден. На старта на есенната сесия на парламента ще се проведе протест срещу управляващата коалиция. Демонстрантите ще бъдат още в 8 часа пред сградата на бившия Партиен дом, където за първи път ще заседават депутатите. Организаторите се надяват това да е най-мощният протест срещу ГЕРБ, който след 55 дни вълнения най-после да доведе до оставки на премиера Бойко Борисов и министрите му. „Всяко село, град, община и област трябва да изпратят на-достойните, най-силните и свободолюбиви граждани, които да им кажат „вън”!”, призова в обръщение Арман Бабикян, един от членовете на „Отровното трио”. БСП, „Демократична България” и другите опозиционни формации също апелираха към хората си да излязат.  Проявата е под мотото „Велико народно въстание” – каламбур с намерението на Борисов да свика Велико Народно събрание. По същото време, ако все пак успеят да влязат в сградата, депутатите от ГЕРБ ще се мъчат да съберат нужните 120 гласа за стартиране на процедурата за свикване на ВНС.

Протести ще има и в други градове от страната. Демонстрациите, които настояват и за оставка на главния прокурор Иван Гешев, през последните седмици оредяха. Блокиране на кръстовища в София и Варна остана най-ярката им проява. Днес в столицата обаче се очаква да се стекат наистина много хора. В отговор и МВР командирова свои служители в София – патрули ще пазят входовете и изходите на града, полицаи ще са по кръстовищата, ще се следи за ексцесии. А самият Борисов демонстрира невъзмутимост в аванс – заяви, че каквото и да се случи, го очаква „работа”, нищо друго.

Очаква се всеки момент към гражданите на Република България да се обърне и президента Румен Радев.

.
.
.
.
.
.

08.47 ч.

От сградата на президентството излезе държавния глава Румен Радев. Най-вероятно той ще се опита да достигне до Народното събрание пеша и ще премине през множеството от протестиращите. Радев трябва да отправи обръщение към народа след броени минути от трибуната.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

8.25 ч.

Хората започнаха да сядат и да лягат по жълтите павета, за да попречат на полицията да ги бутат.

Продължава на различни точки да има натиск от страна на протестиращите.

.

8.22 ч.

Опит за пробив на две от пролуките. Протестиращи бутат автомобили на полицията. Гражданите се опитват да пробият полицейските кордони. Напрежението продължава да расте с всяка изминала минута.

.
.

8.15 ч.

Направи се втори опит за пробив. Полицията успя да го предотврати.

Високо е напрежението в района на „Триъжълника на властта“.

.
.

08.11 ч.

Няколко са горещите точки на протести в столицата. Група, която се е събрала в района на Народния театър „Иван Вазов“ бе допусната да се присъедини към протестиращите, събрали се на паркинга на БНБ. От различни страни се стичат протестиращи.

.
.
.
.

8.05 ч.

Бяха хвърлени и димки.

Протестиращите вече са хиляди. Те са се събрали на паркинга на Българската народна банка, където е и единият от входовете на Народното събрание.

8.00 ч.

От полицията бе изтеглен един от протестиарщите. Той бе закопчан от униформените

Опигиге за пробив на полицейския кордон не са приключили.


.

.

.

.
.
.

7.58 ч.

Някои от протестиарщите заявиха, че ще се опитат със сила да достигнат до някои от входовете на Народното събрание. Част от демонстрантите замерят с ябълки униформените.

Хвърчат още яйца и фалшиви банкноти.

Поне 12 служители на жандармерията спряха опита за пробив на полицейския кордон. До ексцесии не се стигна.

Минути по-рано протестиращи се опитаха да клатят полицейски коли. Във всяка една кола влизат полицаи, за да закрепят превозните средства.

Междувременно депутатите продължават да прииждат в сградата на Народното събрание. Представители на управляващата партия на прибежки влизат в сградата.

.
.

7.45 ч.

Бурни скандирания “Мафията вън!” оглушават пространството в “Триъгълника на властта”. Прииждат хиляди хора. Има засилено полицейско присъствие. Полицията към този момент не съобщава колко екипа са на място. Автомобилите на полицията са над 20. Има и коли на жандармерията.


Протестиращите се преместиха пред входа, от който депутатите трябва да влязат в Народното събрание.

7.30 ч.

Продължават да прииждат хора в района на „Триъгълника на властта“. Очаква се, че днешният национален протест ще бъде многолюден. Обявеният начален час е 8 ч., но още от ранни зори на жълтите павета се стичат хора от всички градове в страната. Към този момент под прозорците на властта „Оставка!“ скандират вече стотици.

Властите са подготвени и за евентуални провокации. Вчера ФрогНюз съобщи, че има сигнали за готвени ексцесии. Според наши източници по указания на премиера Бойко Борисов за днешния национален протест са били мобилизирани мутри и ММА-отломки, за да предизвикат масови сбивания.

7.00 ч.

На място вече са започнали да се събират хора. Има изключително засилено полицейско присъствие. Хора от цялата страна се присъединяват към протестите.

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук