„Системата има готовност всяка една паралелка да превключва на обучение в електронна среда“

Много е вероятно през януари и февруари да има по-значително затваряне на училища и детски градини. Пак не говорим за цялата система, както беше пролетта, а в отделни общини, области, при достиган ена праговите стойности за грипните вируси, знаете, че децата много повече боледуват от грипни вируси, обратно на коронавируса, където при тях процентът е много по-нисък. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на БНТ.

„Системата има готовност всяка една паралелка да превключва на обучение в електронна среда, както и цели училища, т.е. няма да има загуба на време, много по-ефективно дори от гледна точка на усилия и време ще бъде обучението през тази година“, допълни той.

„22-23 дни от началото на учебната година 100 заразени деца и ученици, 99 учители. Процентът не е висок, това са 4 пъти по-малко от общите стойности за страната. Карантинираните паралелки са 5 на 1000, т.е. 5 не учат, 995 учат. Сега започнаха да се връщат първите карантинирани в началото на годината, тъй като мина 14-дневният период, така че, ако се запазят тези стойности средно дневно 200, това очакваме да бъде и стойността на карантинираните, процентът на карантинираните паралелки – половин процент“, обясни министърът.

„Нашият режим в училище е по-либерален отколкото в други страни, където се изискват да стоят през цялото време с маски в час. В общия случай под 10% да прекосят коридора, да излязат навън на двора или да отидат до тоалетна се налага“, каза Красимир Вълчев.

Министърът съобщи и че има готовност за отваряне на един Център за електронно обучение на деца от вкъщи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук