От утре карантината за асимптоматични става 10 дни

Маските стават задължителни и на открито от четвъртък. Това стана ясно след заседание на експертните съвети и здравния министър проф. Костадин Ангелов във вторник. Мярката ще бъде в сила до края на ноември. Също така от утре карантината за асимптоматични с положителна проба става 10 дни.

За връщането на мярката се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това – високият ръст на новозаразени. Заповедта ще влезе в сила от четвъртък.

„Очакваме намаляване на заболеваемостта ако се спазват стриктно мерките. В други държави това е факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички“, заяви проф. Ангелов.

„Целта ни е броят на заразените българи да бъде намален, за да може по-малко от тях да бъдат приемани в болници и по-малко да умират, добави Ангелов. В Ловешка област 6 болници са ангажирани с лечение на COVID симптоматика. Две са основните болници активно участващи при лечение на пациенти с COVID – в Ловеч и болницата в Троян. Там има достатъчно свободни легла. Учебният процес ще продължи присъствено в училищата в Ловеч“, добави той.

„Моята заповед утре ще бъде със срок края на ноември. Министър Каракачанов се е самоизолирал в деня, в който е разбрал, че е бил контактен с положителен на коронавирус, именно в неделя. Днес стана ясно, че командирът на ВВС ген. Димитър Петров е положителен на коронавирус. Президентът Радев ще бъде поставен под карантина, защото е бил контактен“, каза още Ангелов.

Той уточни, че Националният логистичен център ще бъде ситуиран в София, той ще работи като кол център 24 часа 7 дни в седмицата. Държавата ще бъде разделена на 6 административни големи района. За всяка една шестица има няколко административни области. Този денонощен център ще има задачата да осъществява ефективна логистика на всички процеси между всички институции денонощно.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук