Снимка: iStock
Снимка: iStock

Те са събрани на база лекарски наблюдения

40% от хората нямат никакви симптоми по време на COVID-19, а голяма част изкарват инфекцията с леки или пренебрежими неразположения, които могат да се сбъркат с настинка, пише Edna.bg

Уточняваме, че ако сте имали някой от симптомите, за които ще прочетете, не означава, че със сигурност сте преболедували коронавируса. Признаците са събрани на база лекарски наблюдения, но и самите доктори уточняват, че тези симптоми могат да се дължат и на обикновена настинка или друг вирус.

1. Имали сте „лоша настинка” – проучвания показват, че коронавирусът е циркулирал сред нас малко по-рано, отколкото се обяви официално. Ако сте имали по-тежка настинка със симптоми като температура, треска, затруднено дишане, отпадналост, болки в мускулите, загуба на вкус и обоняние, възпалено гърло, запушен нос, повръщане или диария, то е възможно да сте прекарали COVID-19.

2. Загубили сте вкус и обоняние – това е един от най-разпространените симптоми на COVID-19. Обикновено обонянието се връща след 7-10 дни. Обърнете внимание, че загубата на вкус и обоняние може да е причинена и от други състояния като грип, инфекция на синусите и алергии.

3. Косата ви е започнала да пада повече изведнъж – много хора, които са се възстановили от коронавирус, са забелязали, че косата им започва да пада повече след прекараната инфекция. Трябва обаче да знаем, че косопадът се дължи и на много други фактори – като стрес, бременност, загуба на тегло или други заболявания, които не са свързани с COVID-19.

4. Задъхвате се на моменти – това е един от по-често срещаните признаци на коронавируса. Не е ясно колко време след прекараната инфекция продължава, лекарите твърдят, че зависи от организма на всеки.

5. Имали сте упорита кашлица – тя често е суха. 43% от заразените с коронавирус имат този симптом от 14 до 21 дни след заразяването.

6. Бил си много, много изморен – това е един от най-честите симптоми на коронавируса. 53% от заразените чувстват умора до 60 дни след положителен тест. Все пак трябва да имаме предвид, че умората е симптом, който изпитваме често и заради различни обстоятелства.

7. Имали сте странни и продължителни симптоми – изследвания сочат, че 78% от хората, прекарали инфекцията, са имали необичайни симптоми, които варират широко – обриви, зачервени очи, диария, повръщане. Те, разбира се, могат да се дължат и на други здравословни проблеми.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук