Министърът на икономиката с коментар по актуални въпроси

Важно е да otправим един апел към гражданите в България, за да спазваме противоепидемичните мерки. Днес се виждаме с Вас дистанционно, защото се оказа, че в министерството на икономиката има случаи на COVID-19. През изминалите седмици в министерството имаше трима служители, които бяха диагностицирани с коронавирус. След новите тестове се оказа, че имаме няколко служители от най-ниските нива – шофьор и секретарка, стигайки до ръководните длъжности. Това коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БТВ.

„Бюджетът абсолютно не е разоряващ, но като макроикономист следя бюджета 10 години назад. Това е първият бюджет, който е рационален, имаме акцент върху здравеопазване, образование, дори и върху армията“, обясни Борисов. 

„Винаги съм казвал, че нещата трябва да се гледат в синхрон, глобално и общо. Бюджетът трябва да се гледа мащабно, паралелно със средствата, които ще дойдат от Европейския съюз. Ние инвестираме в бъдещето и в нашата икономика. В такава криза ако не гледаме човешкия капитал, най-важното е да инвестираме в хората. Сега иновациите са на първа линия, но ние инвестираме в хората“, каза още министърът.

На въпрос дали заведенията ще бъдат затворени той коментира, че това са решения на конкретните оперативни щабове по места, както и от щаба към Министъра на здравеопазването.

„Ние направихме доста сериозни неща, запазихме търговските вериги да бъдат отворени. На този етап аз като Министър на икономиката не бих се фокусирал върху конкретни сектори. Ние сме говорили с Асоциацията на заведенията, за да станат и те браншова камара. Намаляването на ДДС беше добра антикризисна мярка, видяхме ефект и върху увеличаването на плащане на данъци, както и изсветляване на сивата икономика“.

„Постигнахме уникална финансова стабилност в България. Ние сме един от лидерите в Европейския съюз. Най-успешната емисия, която България направи. Нямаме конкуренция по кредитен рейтинг на България. Мярката 60/40 действа към момента, имаме една от най-ниските безработици. Добавихме 400 млн. от министерство на икономиката. Прогнозирам прогресивна прогресия“, допълни той.

„Счупихме един прекрасен проект, проект, който беше едно ново ноу-хау. Този проект можеше да се реализира, но законодателството е над всеки един проект и реализаторът трябва да се съобрази“, коментира той за проекта за вендинг-машините за продажба на лекарства.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук