pixabay.com
pixabay.com

От 9-14 ноември ще се проведе 73-ата годишна световна сесия на организацията

Световната здравна организация (СЗО) смята, че човечеството трябва да се подготви за ново измерение на пандемията. Тя вижда това като една от ключовите теми за дискусия на възобновената в понеделник телеконференция за 73-ата годишна световна сесия на организацията (9-14 ноември), предаде БГНЕС. 

Както отбелязва СЗО в изявление, публикувано в Женева преди форума, световната общност трябва „да се подготви за нова пандемия още сега“. „Видяхме през изминалата година, че страните със силна здравна инфраструктура за готовност за спешни случаи успяха да действат бързо, за да овладеят и контролират разпространението на вируса SARS-CoV-2“, казаха от организацията.

На 73-ата асамблея, първата част от която се проведе в Женева на 18-19 май, се планира да се приеме резолюция „за засилване на подготовката за спешни здравни ситуации“.

Проектодокументът от седем страници призовава страните да „дадат приоритет на най-високо политическо ниво“ на по-добрата подготвеност за извънредни ситуации. Той също така споменава необходимостта от осигуряване на „адекватно възнаграждение“ за здравните специалисти, значението на обучението на здравния персонал и „засилване на ролята на местните здравни работници“. Според СЗО трябва да се „гарантира, че всички страни са по-добре оборудвани за откриване и реагиране на COVID-19 и други опасни инфекциозни заболявания“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук