Държавата в лицето на НЗОК не плаща лечението на човека, твърди  Йорданка Христова – финансов мениджър на болницата

В Бургаската частна болница МБАЛ „Маджуров” искат от пациент с COVID-19 700 лв., за да му сервират храна три пъти на ден. Човекът е бил закаран там от Спешна помощ посред нощ, но на входа му искат немалката сума. Всъщност ходенето по мъките за пациента започва преди няколко дни, когато след преглед в буферния център на УМБАЛ-Бургас е върнат с линйека до апартамента му за домашно лечение. Състоянието му обаче се влошава и той е транспортиран до частната болница.

Отделение в МБАЛ „Маджуров” бе преобразувано в такова за лечение на COVID-19 на 29 октомври. Там има 20 легла, от които 16 са заети. От болницата обаче признават, че за настаняване в нейното отделение пациентите трябва да си плащат, пише bTV.

„Доплащат си 700 лв. пациентите, като им се осигурява три пъти храна – първо, второ и трето, качествена, съответно плодове – два  пъти на ден допълнително. Кислород има 6 поста плюс 3 допълнителни в самото отделение и обслужването е денонощно“, обяснява Йорданка Христова, финансов мениджър на МБАЛ „Маджуров“.

Държавата, НЗОК не заплаща на пациента лечението, твърди Христова.

Йорданка Христова – финансов мениджър на МБАЛ „Маджуров“

Клиничната пътека за COVID-19 е 1200 лв. Според частната болница тази сума не може да покрие дори антибиотиците. По думите на Йорданка Христова пътеката трябва да е минимум 3000 лв.   

В Бургас и областта са разкрити 398 COVID легла, 127 – в частни болници. Според здравната инспекция в момента пациентът има избор. 

„Става след информирано съгласие, естествено. Ако някой не желае да си доплаща, естествено, имаме свободни легла и в другите лечебни заведения. Той има право на избор, той има право да каже: „Не, аз не искам в тази частна болница!“, твърди д-р Георги Паздеров, директор, РЗИ-Бургас.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук