Д-р Милтън Дж. Роузенау е уважаван епидемиолог от САЩ, провел изключително странен експеримент, с който доказал, че H1N1 не се предава по очаквания начин

Преди 100 години, също както днес, глобална пандемия е била най-обсъжданата тема в световен мащаб. За разлика от 2020 г. обаче, Испанския грип от 1918-1919 г. е убил между 17 и 100 млн. души при не повече от 500 млн. заразени. Инфлуенцата тип H1N1, както и SARS-CoV-2, се е предавала от човек на човек при контакт със заразена материя – секрети, слюнка, водни капки и т.н. Оказва се обаче, че начинът, по който инфлуенцата се е предавала, не е категорично доказан, а експеримент, проведен от Милтън Дж. Роузенау – виден епидемиолог от началото на 20 век и основател на Школата по обществено здраве към Университета в Северна Каролина – сочи, че това, което знаем за вирусите, е изключително малко.

Експериментът на д-р Роузенау е сравнително прост, но и доста спорен, ако бъде погледна през призмата на 21 век. Група от 10 млади и смели моряци, които никога не са имали симптоми на Испанския грип и за които е установено, че не са имали контакт с вируса, са вкарани в отделенията, където се лекуват тежко болни.

Лекарите изолирали микробни смеси от носовете и гърлата на заразените, които били внимателно селектирани от група, която се е заразила преди ден. Въпросните смеси след това били дадени на десетимата моряци да ги вдишват и поглъщат. Нито един от тях не се разболял.

В следващата фаза от експеримента, лекарите изтеглили кръв от болни пациенти и я прелели на доброволците. Отново – нито един от тях не се разболял.

Водещите експеримента събрали и секрет от болни, като филтрирали субстанцията, за да се премахнат от нея тежките и по-големи микроби като бактерии. Сместа инжектирали в моряците. Нито един от тях не се разболял от Инфлуенцата.

За финал, десетимата доброволци били заведени в отделенията, където се лекуват болни от Испанския грип. Там те стискали ръцете на пациентите, които пък били инструктирани умишлено да кашлят в лицата на десетимата. И отново – нито един не се разболял.

„Провалът ни с този експеримент да установим как точно се разпространява този вирус предполага, че има неизвестни фактори, които влияят на отделянето му от тялото и влизането му в друга жертва. Ако сме научили нещо, то това е, че вече не сме сигурни изобщо какво знаем за тази болест”, пише в заключението си след експеримента уважаваният епидемиолог д-р Милтън Роузенау.

А вероятно всъщност никога няма да разберем защо десетимата пациенти са останали напълно здрави след експеримента. Официалните данни на това проучване сочат, че самостоятелно контакът между хората не е основната причина за разпространението на заразата с H1N1 и не е причинител на пандемията от Испанския грип. Вероятно има други фактори, а едно от проучванията сочи, че високата смъртност е била следствие на ко-инфекция с туберкулоза.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук