/ Правителствена информационна служба

Около 2% от личния състав на Министерството на отбраната е заразен с COVID-19. В болница са 11 военнослужещи и 7 цивилни служители. Това заяви пред NOVA вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Той обясни, че с издадената във вторник заповед е дал възможност на всички военнослужещи, които са преболедували, да дарят кръвна плазма. Каракачанов заяви, че вече е поставил пред здравния министър въпроса за изчезващите от аптеките лекарства.

„Мога да кажа, че министърът на здравеопазването прави всичко, което може”, коментира военният министър.

По думите му не става за популярни и непопулярни мерки, а адекватни и неадекватни мерки, както и че не трябва да се правят сравнения с други държави, а да се фокусираме върху спасяването на здравната система. Каракачанов смята, че частните болници трябва да се включат по-активно в борбата срещу коронавируса, тъй като дори най-големите държавни болници, въпреки непрекъснатото увеличаване на капацитета, вече се задъхват.

„На този етап мерките са адекватни. Самото обществото разделено – едните искат по-твърди мерки, други не“, посочи той.

„Познавам депутати, които отидоха като доброволци да помагат, а другите се лекуват вкъщи. Решенията не са политически, те трябва да са професионални и експертни“, разкри още министърът.

Той изрази готовност, че българските военни могат да помогнат в пренасяне на продукти, болни, лекарства, макар и само във военните болници и поделения.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук