Според лидерът на ВОЛЯ има аптеки, които издават фалшиви рецепти и правят реекспорт

„Фармацевтичната мафия има интерес да се създава хаос в системата“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки. 

„Мафията няма интерес да има електронни рецепти, да се запазва в система какви медикаменти е взимал съответния пациент. Много аптеки „живеят“ само с фалшиви рецепти. Здравноосигурителната каса им я плаща – това е 100 % печалба. Става дума за страшно много пари“, поясни лидерът на ВОЛЯ.

По думите му в сряда Министреството е взело решение да се осигури в около 400 аптеки липсващото на много места лекарството за бременни – „Фраксипарин“.

„Защо 400 ? Това ще реши ли проблема? Има много аптеки, които правят реекспорт. Те са създадени, за да минават през тях лекарства и да се изнасят в чужбина на по-висока цена. Лесно може да се провери дали и кой изнася съответното лекарство“, твърди Марешки.

Според него медиците дават всичко от себе си, за да помагат на хората по време на пандемията. „Не мисля, че има дори един лекар, който да не следва клетватата, която е дал. Тези хора се раздават максимално. Просто ситуацията е такава в целия свят. Това е криза, за която никой не е подготвен. Трябва да се помага на лекарите, а не да се пречи. Когато дойде някакво становище от БЛС, управляващите трябва да реагира по-бързо. Доста отдавна алармирахме, че трява да се готвим за зимата и отново леко догонваме събитията“, каза още Веселин Марешки. Той заяви, че още днес ще се срещне с представители на управляващата партия, за да постави този въпрос. 

„Не бива да остане нито един човек без лекарства и тест“, категоричен е лидерът на ВОЛЯ. 

 На въпрос трябва ли да се затегнат мерките у нас Марешки заяви:

„Много е сложно решението. Ако има капацитет в болниците, не би трябвало да се затварят бизнеси. Който може, работи дистанционно. Повече съвест у хората, бизнесите не трябва да бъдат затваряни“.

Очаквайте подробности

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук