Департаментът по имунология към БАН разработва лекарство срещу вируса

Българската ваксина се разработва от Департамента по имунология към Института по микробиология и то с доста бързи темпове. До Нова година ще бъдем готови с прототипа, избрали сме вирусните белтъци, срещу които да се действа, сглобени са в липидните наночастици. Това коментира проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в ефира на БТВ.

„Когато стане готов прототипът следват опити върху мишки и върху хора, за да се докаже колко е имуногенна и безопасна тази ваксина. Една част от опитите ще се извършат в Института Пастьор-Париж, откъдето е и основното финансиране на тази група, тъй като още не сме получили финансирането от Фонд научни изследвания за следващите варианти на ваксината“, коментира още тя.

Разликата между българската ваксина и тази, която е на „Пфайзър“. „Нашата ваксина е протеинова и с по-голяма стабилност. Вие виждате, че големият проблем на ваксината на „Пфайзър“ е съхранението. „Пфайзър“ казва, че тя ще се транспортира на сух лед, а след това да се съхрани на -70 градуса, за да бъде стабилна“, обясни тя. 

Проф. Петрова коментира, че трябва да се закупят допълнителни фризери, за да се съхрани ваксината и по думите и Европейската комисия ще заложи на повече фирми.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук