Жена от Канзас беше екзекутирана във вторинк и стана първата жена с такава съдба в САЩ от 63 години насам. Лиза Монтгомъри бе осъдена за това, че е изрязала бебе от утробата на бременна жена.

52-годишната Монтгомъри бе обявена за мъртва в 1.31 часа сутринта в сряда след като получи смъртоносна инжекция във федералния затвор в Terre Haute, Индиана.

Тя бе 11-ият човек, екзекутиран от юли, когато Доналд Тръмп сложи край на 17-годишното прекратяване на федералните екзекуции.

За последно повече от 10 души са екзекутирани на федерално ниво в САЩ през 1896 г., когато 14 души са убити от властите по време на управлението на президента Гроувър Кливланд. Доналд Тръмп също влиза в историята като първия президент след Кливланд, който разрешава екзекуции след загуба на президентските избори.

„Жестоката кръвожадност на провалилата се администрация беше изложена на показ тази нощ“, каза адвокатът на Монтгомъри Кели Хенри. „Всеки, който участва в екзекуцията на Лиза Монтгомъри трябва да изпитва срам“, допълни тя.

„Правителството не спря пред нищо в желанието си да убие тази объркана и заблудена жена“, каза още Хенри. „Екзекуцията на Лиза Монгомъри беше далече от справедливостта“.

До екзекуцията на Монтгомъри се стигна след часове спорове във Върховния съд, който разчисти пътя пред смъртоносната инжекция за нея. Тя бе първата от тримата федерални затворници, които са предвидени за екзекуции преди встъпването в длъжност на Джо Байдън, който планира да ги спре.

Монтгомъри уби 23-годишната Боби Джо Стинет в Мисури през 2004 година. Тя удушила с въже младата жена, която била бременна в 8-ия месец и изрязала момиченцето от утробата с кухненски нож. Монтгомъри взела детето с нея в опит да го направи свое.

Във вторник апелативен съд е спрял екзекуцията на Монтгомъри малко след като друг съд отмени решение на съдия в Индияна, според което тя е психичноболна и не може да разбере, че ще бъде екзекутирана. И двете решения обаче бяха отменени, което позволи първата жена от близо 70 години да бъде екзекутирана.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук