Повярвайте ми през лятото в България ще имаме голямо намаляване на случаите на заболели от коронавирус

„Планът за ваксинацията е много добър. Хората, които много желаят да се ваксинират, трябва да имат малко търпение и да изчакат реда си“, това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Много критикари се изказаха по въпроса, но ваксините, които сме получили у нас, са сравними с ваксините, които са получени и в Чехия, Холандия и други. Щом сме сравнени и съизмерими с тях се радвам“, категоричен бе той. Мутации „Трябва да се поговори малко повече за мутациите на коронавируса, защото хората са смутени. И то те са смутени от не лекари. Питайте някой като се докторясва лекар ли е или не“, заръча проф. Кантарджиев. Проф. Кантарджиев коментира и гръмката новина за ваксината на Pfizer: „От нея вече може вече да се правят шест дози и това покачва с 20% броя на ваксинираните“.

Той каза, че има „косвени данни“, че британската мутация вече е в България. Ваксини „Важно е да се уточни дали ваксините могат да действат на мутиралата версия на коронавируса от Острова. Говори се за още две нови мутации – една в Южна Африка и една в Япония“, поясни медикът в сутрешния блок на БНТ. „Най-важното, което искам да кажа и което световно известни учени докладваха миналия четвъртък е, че е взета кръв от хората, ваксинирани с ваксината на Pfizer и тази кръв унищожава новия мутирал британски вирус.  Засега данните са от Pfizer и Moderna. И двете фирми са в състояние за два месеца да променят производството си и да започнат да произвеждат ваксини и за голямата мутация“, категоричен бе проф.

Кантарджиев. Той каза още, че се водят преговори на европейско ниво да се направи комбинация между ваксините на Astrazeneca и руската Ступник V. Проф. Кантарджиев коментира и китайската ваксина: „Тяхната е подобна на другите вирусни ваксини, които ползвахме преди години. Това е т. нар. „цяловирусна убита ваксина“. Те имат и една генно инженерна.  Въобще в Китай много се ваксинират, но за съжаление нямаме изобилие на информация от там. Да речем, че щом са си ваксинирали цялата си армия, а тя е повече от населението на България, не можем да се съмняваме в ефективността им“. Колективен имунитет  „Създаването на колективен имунитет чрез ваксинация и противоепидемичните мерки, но меките – носене на маски и да не общуваме с много хора, ще дадат резултат и ще доведат до колективен имунитет“, категоричен бе професорът. „Повярвайте ми през лятото в България ще имаме голямо намаляване на случаите на заболели от коронавирус“, категоричен бе проф. Кантарджиев. Недоверие „Недоверието във ваксините е от много години.

Ето ви страшна новина – първите хора, които са ваксинирани от едра шарка – един от тях няма жив! Ето такива неща като се приказват…“, ядоса се професорът по повод скептицизма във ваксините. Антитела „Нивото на антителата не е водещ критерии за това дали работи ваксината или не. Най-важен е клетъчният имунитет. На този етап се доказа, че той е голям и това значи, че всичко работи“, каза проф. Кантарджиев.

Лечение по повод новото лечение на коронавируса, което се изпробва във Великобритания, той каза: „Интересът на науката се сменя. Да, сега имаме ваксина, но не се е спряло да се мисли и за лечението на коронавируса. Виждате, че сега много хора много по-бързо оздравяват и смъртността е много по-ниска. Не бива да подценяваме британската фундаментална наука. Такива неща съм виждал във Великобритания, че шапката ми пада“. Лични признания „На пети януари се ваксинирах. Нямаше камери. Направих го с ваксината на Pfizer“, призна проф. Кантарджиев.

Мерки „Най-добрата новина е, че заболеваемостта у нас пада. Слава Богу, че нещата сработиха и заради това ви моля – хора, носете маски щом сте на закрито и не се събирайте с много хора. Все пак е видим ефекта от Йордановден и Ивановден. Важното е, че вече минаха десет дни от повторното тръгване на учениците и пускането на децата в детските и нямаме ръст на новозаболелите. 

Следващото разхлабване е да бъдат пуснати и големите ученици в школата и студентите, но моля да се спазват мерките – на 20 минути класната стая да се проветрява за 1 минута. Ако се спазват мерките и има възможност ще разхлабим мерките. Но в тези минусови температури няма как да се отворят пак заведенията, защото е доказано, че най-много се заразяват хората като се съберат на едно място и са много и си говорят. След 31 януари ще се прецени дали да се отворят моловете“, категоричен бе проф. Кантарджиев. Той завърши с думите: „Господ е с нас, но е мъдро да си помагаме!“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук