/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Главни готвачи с 20 години стаж в кухните под тепетата хвърлят ножа, за да хванат волана на жълтите коли. Техни колеги вече работят на поточна линия в някоя от индустриалните зони край Пловдив, тъй като „на помощи не става“. След седмица от бранша ще излязат на протест пред Министерския съвет, за да покажат, че има много хора, съдби и семейства, които разчитат на тази професия. Ще обсъдят и идеята за евентуално прилагане на „италианския модел“, при който заведенията отварят напук на мерките. 

„Искаме да изразим съпричастност към всичко, което се случва около нас, но трябва да отбележим, че от 9 месеца сме със затихващи функции. Не отворим ли най-скоро, бизнесът ще бъде много сериозно ощетен“, коментира пред репортер на колегите от Plovdiv24.bg Марин Владиков от „Сдружението на българските заведения“.

От бранша се чувстват дискриминирани спрямо работещите ресторанти в хотелите, магазините и редица други обекти. Не смятат, че разковничето в борбата с COVID-19 е в затварянето на заведенията, а спазването на мерките и дисциплината. От сдружението отбелязват, че персоналът масово е в неплатен отпуск и има сериозно забавяне при очакваните помощи по 24 лева на ден.

От бранша биха работили при спазването на мерките отпреди последното затваряне – 50% капацитет, отстояние 1.5 метра и 23:30 като вечерен час.

„Ако трябва да стоим затворени, нека да се помогне адекватно на хората, за да могат да просъществуват през тези месеци. Как се плаща наем на заведение, което не работи? Няма как човек с 500 лева да издържа семейството си, дома си и т.н. Затова колегите често се отказват от занаята и търсят хляба си другаде. Това е професия като всяка друга, която не бива да се омаловажава – особено сега“, каза Владиков.

Той е и собственик на ресторант „Кухнята на Рая“, но не крие, че в кухнята е останал да готви почти сам. Бизнесът му е на режим „доставки“, в който участва предимно негов съдружник. В заведението се опитват да дават и работа на други, но признават, че балансът е труден.

Ресторантьорството е свързано с много придружаващи бизнеси, сред които доставчици на продукти и други консумативи. Засега не може да се каже собствениците на колко от тези съпътстващи икономически дейности завинаги ще приключат работа.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук