Рискът може да се контролира, допълни зам.-министъра на образованието

Надяваме се да се запазят резултатите и от 4 февруари да се започне с постепенно завръщане на учениците. Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова по БТВ.

По думите ѝ първоначално в училищата ще се завърнат учениците от 7, 8 и 12 клас.

„Ако всичко е както трябва, ако се ваксинират и колегите, ако тези резултати се запазят, всички ученици ще се върнат в клас до края на годината. Все пак училищата са среда, в която има многочислено взаимодействие. Все пак там рискът може да се контролира. Миналата година не очаквахме да завършим онлайн, но го направихме. Образователната система е организирана и може да намира решения. Това се дължи на изключителния труд на учителите, директорите и на самата организация. Вчера едно от предложенията беше например училища, които са по-млаки, до 100-120 ученици, и няма случай на заболяване в съответната област, те да могат да се завърнат“, обясни Михайлова.

На въпрос възможна ли е отмяната на матурите за 4 и 10 клас, зам.-министърът отговори, че тази тема не е функционално зависима от ситуацията, в която се намираме.

„Ако погледнем в годините назад, когато има изпит, винаги има родители, които са притеснени. Истината е, че тези изпити не бива да се разглеждат като матури. Матурата е един единствен изпит и това е зрелостният след 12 клас. Той ти дава всъщност вече възможността сам да се реализираш“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук