Кремъл обвини САЩ в „намеса“, осъждайки комюнике от американското посолство в Москва, разпространено в навечерието на протестите в Русия с искане да бъде освободен опозиционерът Алексей Навални.

Мисията на САЩ прикани чрез сайта си американците да не присъстват на тези митинги в събота и уточни къде ще се състоят. Тези публикации „косвено представляват абсолютна намеса във вътрешните ни работи“, реагира в неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Косвено това е пряка подкрепа за нарушение на закона на Руската федерация, подкрепа за несанкционирани прояви“, допълни Песков.

Ако посолството на Русия в САЩ бе действало по същия начин по време на безредиците на американска територия, това „би предизвикало известно чувство на дискомфорт във Вашингтон“, добави той. Руското външно министерство разкритикува вече действията на посолството и уточни в комюнике, че ръководството на мисията ще бъде извикано за „сериозен разговор“.

В комюнике от новата администрация на президента Джо Байдън САЩ „твърдо осъждат използването на груби методи срещу демонстрантите и журналистите“ по време на съботните демонстрации.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук