Ученици от ЧПГ „АК – Аркус“ ЕООД във Велико Търново дариха 6870 лева за реконструкция на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ , пише Труд. Храмът е строен от майстор Колю Фичето и се намира в живописния квартал „Варуша“ на старата столица. Църквата е паметник на културата от национално значение, но от години се нуждае от сериозен ремонт.

Инициативата да се подпомогне възстановяването на емблематичната сграда, е на депутата от ГЕРБ Станислав Стоянов, който е дарил лични средства за изготвянето на проект за реконструкцията. Преди дни той обяви, че проектът за реставрация на храма вече е готов. Негови автори са архитект Донка Колева и инженер Евгени Тотев. Строителните дейности ще струвт около 800 000 лева.

„Предстои техническата документация да се съгласува с Великотърновската митрополия и с Националния институт за недвижимо културно наследство. След одобрението ще бъде обявена кампания за набиране на средства за ремонт на църквата.През тази година се навършват 170 години от строителството на  храма и 140 години от смъртта на уста Колю Фичето“, уточни Станислав Стоянов.

Учениците от ХІІ клас на езиковата гимназия „Аркус“ пък още през миналата учебна година пожелали да се включат в инициативата за набиране на нужните средства. Средношколците организирали благотворителен бал и събрали сериозната сума, която ще бъде използвана за благородната инициатива.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук