сн: БТА
сн: БТА

Пролетните ваканции за учениците може да бъдат две – от 3 до 11 април и от 29 април до 9 май. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Шумен, където официално откри нови STEM центрове за иновативно обучение в две училища. Предложението все още не е окончателно одобрено, но се обсъжда, а според министъра има и предимства, като това, че ще има една по-кратка и една по-дълга ваканция, освен това се обхващат и дните около Гергьовден.

„Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни в другия случай, ако останат разпокъсани“, допълни още просветният министър.

Преди ден Отрасловият към МОН предложи също да има две ваканции, но с други дати – от 18 до 21 март, и от 29 април до 9 май. Идеята е да се облекчи натовареност на учениците при редуването на присъствено обучение и обучение в електронна среда.

Засега, по графика за тази учебна година пролетната ваканция е предвидена от 3 до 11 април за учениците от 1-ви до 11-и клас, само за 12-и клас е малко по-кратка – от 8 до 11 април.

А откритите на посещението на министъра иноватични STEM центрове са първите от общо пет технологични училищни центрове в Шуменска област. Изградени са с финансиране по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. „Факт е, че когато са в модерна среда, учениците учат много повече и съответно мотивацията им за учене е по-голяма. Това не са просто модерно обзаведени кабинети, а и модел на учене – обучени преподаватели за преподаване с иновативни методи“, коментира Вълчев в СУ „Йоан Екзарх Български“.

Красимир Вълчев е предложен за водач на листата на ГЕРБ в Шумен за предстоящите парламентарни избори, пък обяви областният лидер на партията и кмет на града Любомир Христов. По думите му в четвъртък вечерта изпълнителната комисия е утвърдила листата на ГЕРБ Шумен. Самият Вълчев не коментира номинацията си.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук