/Istock
/Istock

Тоталното преминаване на цялата образователната система в електронен режим е грешно педагогическо решение. Това заявяват от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в своя позиция.

Според тях обаче става въпрос за политическо решение.

Те са категорични, че преди детските градини и училищата е трябвало да затворят софийското метро, градския и железопътния транспорт.

Образователните институции останаха възможно най-малко рисковите зони в България, категорични са от синдиката. По-лесно обаче било да се посегне на образованието.

От КТ „Подкрепа“ напомнят, че преди това в страната е имало добър модел за затваряне на образователни институции при 30% болни ученици и учители. Сега обаче този процент в национален мащаб е далеч под него.

Около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера. Поне 30% от педагозите ще се ваксинират веднага при наличие на РНК ваксина, уверяват от синдиката.

Те поясняват, че при създалата се ситуация пролетната ваканция трябва да започне от 1 април, тъй като не е удачно системата да заработи само два дни преди ваканцията.

Синдикат „Образование“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят онлайн.

В позицията се посочва и че външното оценяване в 4 клас трябва да бъде отменено. Според синдиката обаче основният дефицит е грешна философия, заложена в образователния закон за този изпит. „МОН измерват само един компонент от образователния процес – знания. А другите много важни образователни компоненти, заложени в ЗПУО – възпитание и социализация, са пропуснати“, изтъква се в становището.

Предвид наближаващите избори от Синдикат „Образование“ призовават политическите партии и ЦИК да спрат да източват училищните бюджети за дейностите, които обезпечават времето, около изборния ден.

Те посочват, че изборните дейности в просветните сгради са: осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция и др. Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук