Бойко Борисов / МС, пресцентър
Бойко Борисов / МС, пресцентър

На брифинг в централата на ГЕРБ тази сутрин Борисов коментира, че не познава бизнесмена

Спорът в Комисията по ревизия след изслушването на сигнал на бизнесмена зърнопроизводител Светослав Илчовски, който твърди, че е бил жертва на натиск от хора, свързани с управляващите, продължи и днес.

На брифинг в централата на ГЕРБ тази сутрин Борисов коментира:

„Не го познавам. Не го познавам, не искам и да знам какви са му твърденията. Аз се занимавам с политика и коментирам политическите тези. Подгрети „манджи стари“.

Въпреки това се оказа, че Илчовски е имал и предишни конфликти с представители на ГЕРБ.

През 2012 година

През 2012 година Илчовски е бил изнудван. Според прокуратурата тогавашният депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов е поискал от арендатора Светослав Илчовски на пет пъти общо 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи, а след това е приел 100 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица, за да уреди проблем с други обработваеми земи. Аврамов щял да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова, за която твърдял, че тя е негов човек и ще уреди проблемите на бизнесмена.

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения.

През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. Главният прокурор поиска имунитета му, а той доброволно се отказа от него. Миналата година пък стана ясно, че делото отново е в прокуратурата, но вече в специализираната.

Познава ли Борисов Илчовски?

Аврамов е изключен от ГЕРБ веднага след избухването на скандала. Според Устава на ПП „ГЕРБ“ член на партията се изключва с решение на Изпълнителната комисия (чл. 36., ал. 11), а председател Комисията е председателят на партията Бойко Борисов.

„От доста време работихме по един наш депутат от ГЕРБ, който много хитро се опитваше да си използва положението и да изкарва пари на гърба на партията. Много добре го прихванаха ДАНС и ГДБОП, с ръководната роля на Софийската градска прокуратура, в смисъл като наблюдаване на процеса. Бяха белязани 50 хиляди лева, жена му ги прибра и го арестувахме с парите. Още двама служители на БОП вчера, които също искаха пари, бяха засечени и арестувани.“, коментира на 18 юли 2012 Борисов по повод разкритията, че депутатът Аврамов е изнудвал Илчовски.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук