Извънредно заседание по никое време на Общинския съвет, даде мандат на кмета на общината Генчо Генчев, да представлява Свищов, като участва в работна група между заинтересованите страни по преговори за изграждане на Южен Дунавски мост „Свищов – Зимнич“,  в т.ч. да води кореспонденция и да подписва необходимите документи.

До провеждането на куриозното заседание се стигна, след като по време на редовното заседание на върховния орган на местното самоуправление на Велики четвъртък, кметът поиска думата и обясни, че е провел телефонен разговор с кмета на Зимнич Петре Първу, в който колегата му е помолил Общинския съвет да приеме подобно решение, за дa може румънската страна да подготви документация, с която да кандидатства за еврофинансиране на тази инициатива.

Обезпокоителното в случая е, че румънската страна е заявила нуждата от подобно решение за подкрепа от страна на българския партньор на 29 април – деня на провеждане на сесията на свищовския Парламент, а крайният срок за изпращане на документацията за кандидатстване е била 30 април – другия ден.

Това постави свищовския Общински съвет и свищовските съветници в изключително неудобната ситуация да свикват извънредно заседание, за да приемат точка, която преповтаря основни положения на нашия Закон за местното самоуправление и местната администрация.

„В диспозитива на предложеното решение се упълномощава кмета на общината да я представлява, което е така по силата на самия закон. Този въпрос не го решава Общинския съвет, а ЗМСМА“ – изказа притеснението си общинският съветник от групата на „Площад Алеко“ адв. Калин Костов. „В решението е посочено, че даваме мандат на кмета да участва в работна група между заинтересуваните страни, но не посочваме никъде на какво ниво ще бъдат водени тези преговори – на междуправителствено, регионално, общинско или на ниво неправителствен сектор. Ние нямаме никаква информация за развитието на тази инициатива в Румъния. Няма вероятно нито един човек в Свищов, който би отказал подкрепа на този проект, но не е професионално да решаваме това по този начин и при липса на всякаква предварителна информация. Задължително е в бъдеще да се проведе извънредно заседание на Общинския съвет по темата и ако трябва да бъде публично приета декларация в подкрепа на проекта, защото се вижда, че българската държава неглижира този проект и ако се случи нещо с него, то ще е благодарение на съседите ни оттатък Дунава.“

В отговор Генчо Генчев поясни, че е научил за искането на румънската страна, едва в деня на провеждането на сесията. „От няколко месеца работим активно със Зимнич и Александрия във връзка с финансирането през новия програмен период от страна на Европейския съюз във връзка с всяка възможност за развитие на регионите и осигуряването на свързаност. Няма как да се реализира подобна инициатива без участието на община Свищов. Желанието на колегите от Румъния е да се окаже подкрепа от страна на представителите на населението на Свищов, за какъвто то счита Общинския съвет, чрез упълномощаването на кмета. Този проект е заложен в националния стратегически план на Република Румъния, което е добрата новина за нас. Извинявам се, че вземаме решение в последния момент, но за нуждата от подобно решение разбрах от телефонен разговор с колегата Първу, около два часа днес.“

Въпросите относно начина на менажиране на проекта от страна на община Свищов, обаче са много повече от отговорите. Не е ясно, защо институционално съветниците въобще не са запознати със съществуването на намеренията на румънската страна, след като е имало предварителни разговори, видно от изказването на кмета Генчо Генчев. Не са ясни и параметрите на тези разговори и на този проект и свищовската общественост не е запозната какво правят институциите оттатък Дунава. Дори не е загатнато, че в Зимнич и Александрия хората се борят за общия интерес, а Свищов не го защитава пред българската държава.

Остава отворен въпроса, ако по някаква случайност заседанието на Общинския съвет не беше проведено точно в четвъртък, денят в който Петре Първу е потърсил съдействие от наша страна и съветниците не бяха вече свикани на редовно заседание, как би могло да се вземе необходимото за подаване на документите решение в посочения краен срок – на следващия ден.

„Площад Алеко“ оказва пълна подкрепа на идеята за изграждане на мост над Дунав при Свищов и с всички сили, ще работи в полза на такъв проект. Същевремнно обаче, към него трябва да се подходи с необходимата отговорност и професионализъм, защото за евентуален успешен край, трябва да бъдат положени огромни усилия от българска страна и всяко неотчитащо тези обстоятелства поведение, би го бламирало. За съжаление, от обстоятелствата около вземане на последното решение не личи, че такова отговорно отношение е налице.СПОДЕЛИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук