Българи, някои от които с насрочени интервюта за работа, са били задръжани в имиграционни центрове или в арести на летищата във Великобритания. След това те са били депортирани от страната, въпреки правила, които позволяват на хора без визи да пристигнат за интервю в Обединеното кралство.

Това разказва британският в. „Гардиън“, като цитира разговори с пътуващи и активисти. Според вестника задържаните са отвеждани в центрове за изхвърляне на мигранти от страната или в стаи за задържане на летищата, дори в случаи, когато някои от тях са пристигнали за интервю за работа. Има и други случаи, при които влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени стажове).

„Гардиън“ цитира българския посланик Марин Райков, според когото консулската служба действително е имала „няколко случая, в които полет за връщане не е бил наличен 24 часа след пристигането“ и когато „няколко български граждани са били задържани в център за отстраняване на имигранти“. По думите му на гражданите трябва да се дава шанс за контакт с посолството, което „очаква да бъде уведомявано“ своевременно при задържането им, за да може да бъде оказана съответната помощ.

В случаите на интервютата за работа обаче се проявява объркването дали гражданите на ЕС могат да пристигнат за опит да си намерят място на трудовия пазар и да се върнат в страната си, за да кандидатстват за работна виза. На теория това е позволено от правилата на вътрешното министерство, както е възможно посетителите без работни визи да участва в срещи, конференции и семинари, да договарят и подписват сделки. Независимо от съществуващите разпоредби десетина европейци, при това основно млади жени, са задържани и изхвърлени на летище „Гетуик“ в рамките само на 48 часа миналата седмица.

„Идеята да се преместя във Великобритания ме отвращава“

Част от тях са изпратени в център за задържане на два часа път от „Гетуик“. Хора от Италия, Франция, България и Гърция са сред задържаните. В българския случай посланик Марин Райков потвърждава, че няколко души са задържани в центрове за отстраняване на мигранти от страната.

Испанка, интервюирана от „Гардиън“, разказва, че след като за кратко е била настанена в центъра, без никой да ѝ каже какво става, след три дни е освободена със заповед за карантина в дома на сестра ѝ до май, а паспортът ѝ остава в гранична полиция. Смятала, че може да си потърси работа поне до октомври, особено като се има предвид, че е живял и работила там. Предложила на полицията да си плати за обратен полет още същия ден.

Друга млада жена от Испания планирала да си потърси работа, да кандидатства за виза и така да се върне при приятеля си, който работи в английската здравна система от 4 години. Отказала се от това, след като била заключена в стая на летището за 24 часа заедно с други хора, а мобилният ѝ телефон е отнет, след това е качена на самолет за Барселона заедно с друга испанка, пристигнала за интервю за работа. Обвинява авиокомпанията си – властите й обяснили, че не би трябвало изобщо да бъде допусната до самолета (според компанията Vueling, това е работа на властите в съответната страна). „Не искам отново да минавам през това. Идеята да се преместя във Великобритания ме отвращава.“

Без правна помощ

Задържаните твърдят, че не са били информирани за правото си да потърсят правна помощ.

Испанските власти казват, че наблюдават ситуацията, а Еврокомисията изрази притеснение заради „условията и продължителността на задържането“, макар да е обхванало „малък брой граждани“.

Вътрешното министерство на Обединеното кралсто още не е публикувало данни за задържанията на границата, откакто Брекзит влезе в сила през януари и не е известно колко от задържаните са успели или са имали желание да влязат в контакт с консулствата си.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук