Изтоник: levski.bg

Левски е на загуба от 4 088 000 лева за 2020 година. Това показва финансовият отчет на клуба, който бе публикуван на сайта вчера. Данните показват, че сините са в тежко финансово състояние. Задълженията към края на 2020 година са 27 млн. лв., тоест с 3 млн. повече спрямо предходната година. От тях текущите дългове са 11.557 млн. лв. (6 млн. лв. търговски и други задължения, 4 млн. аванси от клиенти и почти 1.4 млн. лв. задължения към персонала).

Специално дълговете към служители са се увеличили двойно спрямо предишната година, когато са били 786 000 лв. (към края на 2019 г.). Не е тайна, че основна тежест са задълженията към треньора Петър Хубчев и екипа му.

В същото време Левски е обявил текущи активи в размер на около 2.7 млн. лв., както и споменатата вече от одитора годишна загуба от 4.09 млн. лв. Прави впечатление и големият спад на приходите в клуба – 14.5 млн. лв. за 2020 г. спрямо 24.7 млн. лв. за 2019 г., когато още собственик бе Васил Божков, а генерален спонсор „Национална лотария“.

Собственикът на клуба Наско Сираков нееднократно говори за тежкото финансово положение в клуба и заяви, че лицензът е в опасност. Все пак преди дни клубът плати по една заплата на футболистите. Четирима от чужденците пък си събраха багажа – Ребин Сулака, Тома Даске, Насиру Мохамед и Файсал Рерас.

Сериозни съмнения за възможността Левски да продължи да функционира като нормално дружество изрази одиторът Даниел Иванов от „Желязков одит 2004“, който е изготвил доклад на база на финансовия отчет на клуба. Този документ също бе публикуван от сините.

„Дружеството (ПФК Левски) е отчело загуба в размер на – 4088 хил. лв. за 2020 г. Към 31 декември 2020 г. регистрираният капитал на Дружеството (30 670 хил. лв.) надвишава нетните му активи, които са отрицателна величина в размер на – 12 461 хил. лв. Нарушено е изискването на чл. 252 от Търговския закон. Тези обстоятелства пораждат съществена несигурност относно способността на Дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие. Ръководството е уверено, че Дружеството ще поддържа нормална дейност чрез финансова подкрепа от основните акционери в случай на необходимост. Нашето мнение не е модифицирано по отношение на този въпрос“, твърди одиторът в доклада си. Подобни бяха оценките за финансовото състояние на Левски и в предишни години, припомня „Тема спорт“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук