Тя ще бъде официално представена през есента, но се оказва, че няма да е само инжекция, а и…

В световен план нещата вървяха изключително хомогенно с коронавируса. Държави с пълен локдаун или такива с по-либерални мерки, вървяха по едни и същи схеми. За четвърта вълна има нови фактори. 

Това заяви в ефира на БНТ и „Денят започва“ имунологът проф. Андрей Чорбанов, доскоро депутат от ИТН.

„Когато един вирус бъде оставен да се разпространява в световен план, то е нормално да мутира“, смята имунологът. 

„Този вирус от самото начало се видя, че мутира с много малка степен. Не се и очакваше да бъде толкова страшно. Все пак някои от новите форми бяха по-агресивни, затова и по време на третата вълна бяха поразени хора, които бяха подминати от първите две“, обясни експертът. 

„В Европа има големи индийски общности. Малко вероятно е да се предпазим от тази нова мутация. Говорим за 1 млн. ваксинирани у нас + 350 000 българи, които официално са прекарали вируса, но реално тази цифра е много по-висока“, добави той.

„Никой не е застрахован срещу К-19. Не трябва изцяло да променяте начина си на живот“, каза той, добавяйки че думите му не са лекомислени. 

Чорбанов коментира и как той самият е прекарал заразата:

„Човек не знае от кого се заразява. Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше. Имах страшна слабост и никакъв апетит. Тогава усетих, че нещо не е наред. Обърнах се към колеги от „Свети Иван Рилски“, които ми направиха кръвни изследвания и разбраха, че нещо не е наред“, каза той. 

По думите му, той се е подобрил бързо: „Не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Нещата просто имаха различен вкус. Имах и поражения на дробовете. Сатурацията ми падна много под границата и се наложи да ме хоспитализират“, добави Чорбанов. 

„Лекуваха ме с коктейл от медикаменти. Екипите действаха изключително професионално“, категоричен е професорът. 

Според него българите сме свикнали да неглижираме болестите. 

Той анонсира, че тази есен България ще представи ваксината, която страната ни е изработила:

„Ще използваме две форми на ваксината – едната ще се вдишва, а другата ще е с инжекция. Добре е да се сложат и двете“, обясни той. 

По думите му прекаралите заразата и ваксинираните не я разпространяват. Според него няма нужда прекаралите вируса да се ваксинират. „Все пак не знаем колко дълъг е имунитетът. Трябва да се прави проверка за антитела“, добави той.

„Нормално е властите да се страхуват. Няма как да знаем дали ще има четвърта вълна“, каза Чорбанов и добави, че очаква скоро да падне забраната за носене на маска на закрито.

Той не разкри дали Слави Трифонов ще е в листите на „Има такъв народ“, но призна, че се е стреснал малко в парламента и не знае дали иска да продължи да се бори на тази сцена. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук