Вече се събра доста информация за възможния нов собственик на Левски и сделката и могат да се правят изводи.

Известни са две основни неща:

1. Сираков няма друг вариант за финансиране, освен сделка, защото иначе Левски няма да има пари да започне първенството. До Нова година чака пари само от билети и абонаментни карти, които ще са доста малко.

2. За да стане сделката, Диксън трябва да покаже около 5 милиона лева (3 милиона долара). След това ще получи акциите. Тези пари отиват за забавените заплати, Хубчев, НАП, доставчици. Я остане някой лев, я не.При това положение въпросът е какво прави Мъри в цялата работа. Ясно е, че ако Мъри е треньор, Левски започва незабавно джихад за титлата. Освен талант, все пак Стоилов ще се нуждае от някаква подкрепа за селекция. Избройте и ще видите, че към момента Левски има десетина играчи, с които може да започне и евентуално да се бори за нещо – братята Цоневи, двамата Петковци, Здравко Димитров, Райнов, Юруков, Найденов, двамата сърби, Краев. Ще трябват поне още 10, при това здрави играчи със сериозни заплати и евентуални трансфери. Абсолютно съм сигурен, че Мъри никога не би се навил да се заеме с нещо, ако не гони най-добрия резултат, т.е. титлата. За да се атакува тя трябват поне 20 милиона лева. Поне. Извън тези

5. Това значи, че рискът е осъзнат. Ако Диксън даде 5 и вземе акциите и спре да дава, следва край и бърз разпад. Явно надеждата е, че ще извади нови 20 отнякъде. Разбра се, че голямата му цел е да строи стадион и вижда оттам избиването на инвестицията. С това съм напълно съгласен. Но има ли някой, който да вярва, че строежът ще почне бързо? При служебно правителство, възможно ново служебно, възможно трето служебно или нестабилно мнозинство.

Каквото и да си говорим, има един, който може да ускори разни процедури, които са на границите на закона, с лична намеса и той се казва Бойко Борисов. А вероятността той да управлява не е особено голяма. Така че, ако Диксън върже следващия транш с процедура по стадиона, жална майка на отбора. Но да приемем, че в преговорите са били достатъчно честни и са му обяснили как стоят нещата. Което значи, че самият Диксън трябва да увери тези, които го финансират, че ще мине доста време преди да избият инвестициите си, освен ако Левски не направи силен отбор, от който да печели през евротурнири и трансфери. И може да е наясно, че трябва да се извадят може би около 40-50 милиона лева без да броим дълговете, преди да се направи първа копка.

Плюсовете от евентуална сделка

– Първият плюс е, че Левски къса с политико-икономическата зависимост от близо десетилетие. Какъвто и да е, Диксън със сигурност не му минава и през акъла, че така може да се прави нормален футболен бизнес. Политико-икономическата зависимост е модела „Бащица“, а не някой, който дава пари.

– Все пак в Левски ще трябва да почне да се работи, ще има нови хора, нови управници и може би най-накрая ще има фокус върху футболния бизнес, вместо дотирането на нищонеправене.- Ако Мъри дойде, най-накрая ще се върнем към корените си – състезание на терена и борба за първото място. Това най-много ме е изнервяло – различни оправдания с наследство, търпение и всякакви глупости, които не са характерни за Левски, но са част от всеки собственик вече години наред.

Рисковете – Ако Диксън не извади други пари, за което има някакви бегли сведения от Стейнс, жална ни майка. Не зная как ще се върнат акциите, но все пак това са процедури. Той ще е избрал собствен Управителен съвет, Надзорен съвет, изпълнителен директор. Сигурно ще е готов да влезе в дълги съдебни процедури. През това време какво ще се случва с отбора не ми се мисли.

– Факт е, че Диксън няма успешна биография зад гърба си, а само противоречиви сведения. Всичко се базира на обещания и честна дума.Ще стане ли сделката? Според мен и към днешна дата ми се струва, че по-скоро ще стане. Индикатор е присъствието на Мъри, който няма да се хване на хоро, ако не може да осъществи плановете си. Второто е, че Сираков няма вариант и е до стената. Със сигурност ще предпочете да даде горещия картоф и да го замени с платена длъжност, където може да покаже експертиза. В сегашния вариант Левски му носи негативи, предимно на репутацията, а положението може да излезе извън контрол.

Третото е, че времето започва да притиска, както и нуждата от средства.Чудя се като фен дали искам да стане сделката? Мъча се да се абстрахирам от прочетеното последните дни и всички глупости – снимки, писма, Стейнс и т.н. Може би да, с всички рискове, защото все пак Левски ще потърси различен път. Ако зависеше от мен, би ми се искало гаранцията дето ще даде Диксън, да е за парите поне за първия сезон, за да има поле Мъри да се залавя здраво за работа. Но си давам сметка, че в такива преговори надиграването е голямо и в някакви граници. Все пак може би ще има и някакъв вариант за Левски, ако това е лоша сделка. Не за Сираков, а за левскарите, защото в Тръста остават едни 10%, които дават определени права и може да се води битка при нужда.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук