По 160 лева на ден да получават учителите, които се включат в програмата на просветното министерство „Отново заедно“ – за това настояват директори. Иначе големи столични училища одобряват програмата и ще изпратят ученици и учители на почивка през лятото. Те вече са набелязали и критериите, по които ще подберат децата.

В едно от най-големите столични училища, 18-о, смятат да изпратят на почивка около 170 деца. Вече са набелязали критериите – деца, които участват в иновативните дейности на училището, социално слаби деца и такива със специални потребности.

„Изобщо не мисля, че ще има проблем с желаещи учители – така като се отрази обучението в електронна среда на децата, по същия начин се отрази и на учителите. Те искат по същия начин да комуникират с тези деца, там, където са натрупани празноти, да ги изгладят“, заяви Вили Стойчева, директор на 18-о СУ.

От просветното министерство днес отрекоха опасенията, че може да има злоупотреби при определянето на хотелите.

„Педагогическият съвет приема три оферти, които са представени от различни туроператори и така те ще решат на практика кой оператор на бъде избран“, заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

В 51-о столично училище също смятат, че програмата е много добра. Ще изпратят около 80 деца – социално слаби, отличници на олимпиади, деца с таланти. Смятат обаче, че трябва да се осигури добро заплащане на придружаващите учители.

„Надницата им за един работен ден е 80 лева, би трябвало да е поне двойно повече, защото те са 24 часа на работа. – БНТ: 160 лева на ден? Това е моето мнение – може да е много, за други може да е малко“, коментира Асен Александров, директор на 51-о училище.

Половината от тези пари трябва да дойдат от туроператорите в рамките на осигурената от държавата сума, която за 10 деца и учител е 5500 лева. Другата половина са от заплатата, която получават като учители

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук