Бившият футболист на Левски Петър Курдов говори пред „Тема Спорт“ за сделката около новия собственик на клуба. Славният нападател на сините даде мнението си за управлението на Наско Сираков и спрягания за нов треньор Станимир Стоилов. Той заяви, че младите футболисти гледат финансовата част и не гледат с любов към футбола.

Г-н Курдов, какво е мнението ви около сделката за новия собственик на Левски?
– Аз като всички останали, които следим с нетърпение нещата около новия собственик, съм леко притеснен. Ще дам един пример – навремето имаше човек, който беше на възрастта на англичанина и извади едни милиони и купи Кремиковци. Този според мен ще е същият случай или е поставено лице на някого от статуквото. На всички стана ясно, че клубът не е на Наско Сираков и той не е собственик на никакви акции, защото те му бяха сложени в ръцете, без да ги управлява. Според мен се повтаря сценарият, когато на „Герена“ съблякоха Ивайло Петев и Сираков стоеше в небрано лозе и не взе никакво отношение. Като прочетох вчера едно от изказванията му, че е оставил Диксън на журналистите да го разкъсат като питбули, се сетих за онзи случай. Докога ще се крие този страхливец и ще стои в сянка да заблуждава хората. Казва, че му е тежко, но на нас да не би да ни е леко. Като не можеш да носиш това, недей да заблуждаваш хората. Имаше интересно изказване на Велислав Вуцов, който попита – какво е постигнал Левски в тази изминала година, в която се заблуждаваше цялата общественост и всички, които обичат отбора. За какво се игра? Не знам кой ще ги плати тези над 30 милиона. Задълженията се трупат всеки ден.

Да ви разбирам, че не вярвате за получаването на писмото от американската финансова институция за Джоузеф Диксън, както каза Наско Сираков?
– Нали бяха 250 милиона? Онзи ден Кокала обеща 300 милиона, аз вярвам повече на него. Познавам и кътните зъби на Емил Велев и му имам доверие на него за тази сума. Първо, стадионът не е собственост на Наско Сираков, нито на някого от неговата клика. Той е на МВР, а през годините го прехвърляха и не знам кой е последният, който е собственик. Много мои колеги казваха, че няма План Б в цялата ситуация. Отборите започват подготовка, а на „Герена“ стартират 12 футболисти, от които знам, че още искат да бягат.

Оправдавате ли играчите, които си тръгват от Левски заради неизплатени заплати?
– Това са млади хора, някои от тях имат семейства и се нуждаят от тези пари. Как ще ходиш на работа четири месеца, без да получаваш заплата?

Вярвате ли, че Станимир Стоилов ще се завърне начело на Левски?
– Новата песен на стар глас – Мъри Стоилов. Според мен клубът все още не е дорасъл за него. Той е толкова възвишен треньор и е на светлинни години от всички левскари. Как ще го унижават с отбор като Левски? Много сте лоши всички журналисти и тези, които го коментират. Не бива така да го компрометирате този велик треньор. Тези негодници съсипаха четири или повече поколения млади футболисти. Двамата със Сираков. Трябва да си честен човек и да кажеш: „Имаме един неуравновесен човек“. Прочетохме какви ли не неща от Англия и Румъния за Диксън. Венци Стефанов каза, че той имал 2 лева и 40 стотинки в джоба. Като искаш да стане такава сделка, покажи банковата гаранция пред хората. Говориха, че трябват 3 милиона лева или евро, не знам, но ги дай да видят хората, че си сериозен, за да започне подготовката на отбора и да се направи селекция. Тази еуфория няма да доведе до нищо. Това е една голяма лъжа, в която ставаме съучастници на Наско Сираков и големия български специалист. Искам да задам един въпрос: Защо Стоилов освободи сина ми Атанас Курдов от Астана? Защо бе осъден клубът след това да плати пълната неустойка на Наско? Много въпроси мога да задам, но като си отворя устата, не знам къде ще ги навра и двамата.

Вярвате ли, че има План Б, след като Наско Сираков заяви, че при него трябва да се стягат коланите?
– На първо четене се сещам за няколко човека, които могат да поемат клуба. Но евентуално от В група, защото там ще бъде изпратен отборът, а не в областните. Да се стъпи на една здрава основа, да се прежалят една-две години и да играят наши деца. Има момчета, които показаха добри игри в края на сезона, по-специално срещу Черно море. Да се изгради един добър отбор и след това с яденето идва апетитът. Може да се намери друго решение, защото едва ли ще дойде някой, който да излее над 30 милиона да погаси всичките задължения на Левски. Това е нещото, което може да каже всеки един, който обича клуба.

Как си обяснявате това нещо, въпреки финансовите проблеми на Левски, че много по-малко млади и перспективни български футболисти не искат да играят на „Герена“?
– Това са кариеристи. Навремето, когато бях изключен от физкултурното дружество с решение на ЦК на Политбюро, бях на 17 години и моето име се спрягаше като най-силния футболист в държавата. Пишеха в Пловдив, че се е родил вторият Христо Бонев. Бях капитан на младежкия национален отбор и след европейското, където останахме втори, ме изключиха завинаги с това решение – аз, Стойчо Младенов и Ради Здравков. Две години. Бог да го прости, Джурджин – шефът на Софстрой, ми даваше 80 лева заплата. По 24 стотинки струваше едно кисело мляко и цял ден изкарвах с него двуразови тренировки, но обичах футбола. Беше ми важно да играя, а не да печеля пари. Сега младите са кариеристи и всеки гледа келепира, за пари и майка си ще продадат. Моралът и ценностите вече са други.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук