Правосъдният министър поиска главният прокурор да бъде освободен

Висшият съдебен съвет публикува доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Документът беше изпратен до Министерството на правосъдието. 

Според доклада, изпратен от силовия министър, Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес”.

Споменава се още, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и на президента след встъпването си в длъжност със своите „недопустими публични действия и изяви”. 


В доклада става дума и за нарушения, свързани с разгласяването на информация от досъдебни производства и оповестяването на СРС-та.

Според Бойко Рашков със свои изказвания главният прокурор е нарушил презумпцията за невиновност. Посоченият пример е  разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков, по което бяха огласени разговорите му в чат с президентския секретар Пламен Узунов.

Рашков твърди още, че Гешев не зачитал разделението на властите. В сигнала на силовия министър фигурира и акцията в Президентството от лятото на 2020 г.

Голяма част от Доклада заемат приложения. Рашков е приложил прессъобщения на прокуратурата и журналистически статии. Има и публикации на интервюта на съдии, както и на коментари във форуми.

В заключение вътрешният министър пише, че главният прокурор е извършил действия, които нарушават престижа на съдебната власт.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук