/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Вижте какво сочи проучване на световна консултантска компания с представителство й в България 

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината, сочи проучване на световна консултантска компания с представителство й в България. 

Според анализа тенденцията ще засегне всички сектори на икономиката и всички региони на страната, пише БНР. 

Половината от анкетираните работодатели твърдят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а 2% прогнозират още по-висок ръст. В повечето компании увеличението ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

Мария Стоева, мениджър в компанията автор на проучването, обясни причините: 

„От една страна е сериозното раздвижване на бизнеса след Covid пандемията. От друга страна е сериозният недостиг на достатъчно квалифицирани, пък и неквалифицирани кадри“. 

Анализът показва и още една тенденция – постепенното изравняване в нивата на заплатите в София и в по-големите градове на страната: 

„Тук много голямо значение има и възможността за работа от разстояние, тоест, вече има много хора, които живеят в други региони на страната, но пък работодателите им са например в София или дори чуждестранни фирми без сериозно представителство в България. На практика тези хора получават доходите си в други региони на страната“. 

Близо една четвърт от компаниите планират да добавят нови придобивки към месечните социални пакети за служителите. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук