Като добавка към пенсията всички пенсионери, получаващи средства под линията на бедност, ще получават допълнително пари. Това предвижда актуализация на бюджета изготвена от служебния кабинет, съобщи финансовият министър Асен Василев след заседание на Министерския съвет.

Минималната пенсия ще се увеличи от 300 на 340 лева, а максималната 1440 на 1500 лева. Социалната пенсия ще се увеличи от 158 лева на 170 лева. Социална надбавка ще получават всички пенсионери под линията на бедност, която към момента е 369 лева. 

43% от пенсионерите са под линия на бедност. Ако този пакет бъде приет, този процент слиза на нула. За 1 септември са заложени 50 лева, които до момента се изплащат. 

„С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост очакваме малко над 2 милиарда лева допълнителни приходи в бюджета. Над това, което е планирано в бюджета за 2021 година. Допълнителните разходи са малко над 1.8 млрд. лева. Подсигурени сме за най-скъпия вариант на предстоящите през октомври президентски избори“, каза Асен Василев.

Финансовият министър уточни, че промяната в бюджета до момента е обсъдена с всички партии без ДПС. Днес ще бъде представен и на обществен съвет.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук