/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Той посочи, че именно по тази причина се изисква отрицателен тест при влизане в стрната

Ваксинираните, но заразени с Делта вариант, преболедуват леко инфекцията, но могат да разпространяват вируса. Именно това е причината при влизане у нас да се изисква отрицателен тест. А при над 75 на сто хиляди болни България ще излезе от „зелената зона“. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Обмисля се повишаване на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти, болни от COVID-19. Темата предстои да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като целта е „всичко да е законно, а лекуващите да не се чудят откъде да се дофинансират, посочи още той.

Според Златанов, с променената методика, по която се плащат по 1000 лв. за работещите медици в условията на извънредна епидемична обстановка, средствата се разпределят по-справедливо.

Целта на проверките, които ще се извършват по курортите за спазването на противоепидемичните мерки, не е за да се „пълни бюджетът“, а за да се създаде ред, добави още той. По думите му броят на заразените с COVID-19 в областите Бургас и Варна се повишава заради струпването на много хора. В момента страната ни все още е в „зелена зона“ заради ниската заболеваемост, също така разчитаме на заетите в туризма да проявят отговорност, като първата стъпка за това е имунизиране на персонала, добави още Златанов. По думите му не е нужно мерките да са драстични, а да се спазват сегашните на 100%. Ако целият персонал е ваксиниран, бизнесът може да продължи да работи, дори дадена област в страната ни да е навлязла в „червена зона“, обясни той.

Областните управители са запознати с плана за действие и всяка областна управа. Тя, заедно с оперативните щабове по места, самостоятелно ще могат да налагат ограничителни мерки, ако заболеваемостта се повиши, припомни Златанов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук