/ община Стара Загора
/ община Стара Загора

Във Велико Търново премахват изоставени автомобили от паркинги и междублокови пространства.

До момента са премахнаха 64 автомобили, които не са в движение, за още 68 непотребни моторни превозни средства текат процедури.

От началото на 2021 г. са установени 132 МПС-та, които са изоставени върху общински площи – паркинги, междублокови пространства и др. На собственика на всеки автомобил е издадено предписание за предприемане на действия.

Доброволно са премахнати 56 от автомобилите, издадени са 13 заповеди за принудително репатриране, осем вече са изпълнени. Изоставените МПС са вид отпадък по смисъла на Закона за управление на отпадъците. На премахване подлежат автомобили и возила, намиращи се на общински или държавни площи, чиято регистрация е прекратена за повече от три месеца или чийто знак за годишен технически преглед е изтекъл повече от три месеца от определената дата за нова проверка, напомнят от Общината.

Собствениците на излезли от употреба моторни превозни средства, които попадат в тези категории, трябва да предприемат незабавни действия за освобождаване на заетите площи. Когато установи изоставени автомобили, отговарящи на горните условия, Общинска администрация инициира процедура по тяхното принудително преместване на общинската площадка.

Ако в 14-дневен срок след приключване на тази процедура, автомобилът не бъде потърсен, той ще бъде разкомплектован. Собствениците обаче дължат глоби според местната Наредба за опазване на околната среда.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук