/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

1500 позиции за учители и друг персонал в образователната система стоят незапълнени три седмици преди учебната година. Въпреки необичайния образователен процес през последната над една година тенденцията за търсене на преподаватели в последния момент остава. Няма промяна и в бройката на все още свободните места в сравнение с други години. Част от тях са налични заради напуснали системата, като пенсионери например, но друга съществена част се дължат на желанието за смяна на работното място по една или друга причина. Обявените бройки са за преподаватели по всички предмети, най-много са по математика, български език и литература, чужди езици и информационни технологии. Търсят се и доста начални педагози.

 И тази година най-много учители не достигат в големите области. София е рекордьор с около 200 актуални оферти за учители на прага на учебната година. Различното е, че това лято има съществена липса на кадри в детските градини. Над 130 детски градини набират персонал все още – от учители през медицински сестри и помощник-възпитатели до счетоводители. Има градини, в които положението е сериозно, след като все още свободни стоят по 8-9 позиции едновременно.

 По свободни места Пловдив и тази година гони София. Там също липсват около 200 учители. Между 100 и 130 са търсените кадри в Стара Загора, Варна и Бургас. Тези пет области формират над 50 на сто от свободните места в момента. Останалите близо 400 вакантни бройки са в други 7-8 области като Враца, Плевен, Смолян, София-област, Благоевград, Русе, Перник, където се търсят между 40 и 80 учители. Във всички други области текучеството на персонал явно е доста по-малко и те не са обявили повече от 20 места. По традиция почти никакви преподаватели не се търсят в Кърджали, Добрич, Видин, Монтана. В по-малките общини дефицитът на кадри е предимно в селата. Във Врачанско например една трета от местата са за селски учители. Във Великотърновско пък недостиг има само в градските школа. Освен учители има сериозен интерес към психолози, логопеди, ресурсни учители, образователни медиатори.

Източник: www.actualno.com

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук