Италианската авиокомпания „Алиталия“ обяви днес, че прекратява всичките си полети от 15 октомври, защото прекратява съществуването си. За купилите билети за полети след тази дата се предоставя възможност да ги заменят за по-ранни или да получат обратно парите си.

Изчисления на вестник „Кориера дела сера“ показват, че са засегнати около 250 хиляди души, разказва „Юронюз“.

Превозвачът ще бъде наследен от нова компания – държавната ITA (Italia Trasporto Aereo), която ще започне продажба на билети от четвъртък, 26 август, и ще извършва полети от 15 октомври. В ITA преминават 52 самолета на Alitalia, нейните слотове на летищата и други активи. Плановете са до 2025 г. флотилията ѝ да бъде увеличена до 105 самолета и да лети от Рим и Милано до места като Ню Йорк, Бостън, Маями, Токио и редица европейски градове.

Но резервираните и купени билети за Alitalia не важат за ITA, която още няма работещ сайт в интернет за продажба на собствени билети.

От Alitalia казват, че ще се свържат директно с всеки свой клиент с инструкции как да постъпи. Замяната на билет е безплатна и важи за само същата дестинация преди 15 октомври. Възможно е и да се промени дестинацията на билет или да се лети до същото място, но с връзка на различни летища. Това обаче струва допълнителни разходи, а ако новият маршрут е по-евтин, няма изплащане на обезщетение. Не може и да се променят международни с национални полети и обратно.

Италия от години се опитваше да спаси изпадналата в несъстоятелност авиокомпания и през 2017 г. я постави под управлението на синдици на държавата. През 2019 г. – годината преди пандемията – тя превози 21.3 млн. пътници и до неотдавна имаше над 10 хиляди служители. Но няколкото вълни от коронавируса удариха тежко авиационния бизнес и днес не е ясно какво ще стане с всички служители на авиокомпанията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук