В Кабул е страшно! Вече има и убити американски пехотинци, Байдън с обръщение към нацията (ВИДЕО)

Politico: „Ислямска държава“ е отговорна за атентатите, афганистански телевизионен канал съобщава за поне 52 жертви

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е отговорна за атентата в близост до летището в Кабул, съобщи вестник „Политико“, позовавайки се на американската администрация.

Представителят на радикалното движение на талибаните Забихула Муджахид потвърди, че 52 души са пострадали при експлозията на летището в Кабул, цитиран от афганистанският телевизионен канал TOLO News.

Представители на талибаните заявиха, че САЩ носят отговорност за последствията от експлозиите, за жертвите, тъй като именно американската страна осигурява сигурността в района на летището и именно американците са отговорни за образуването на огромна опашка пред входа на летището.

Поне 10 морски пехотинци са убити и дузина ранени, потвърдиха пред Фокс Нюз, висши американски дипломати. Очаква се броят на смъртните случаи да расте, добавят от американска страна. 

По -рано изпъчващият от Бейрут телевизионен канал Al Mayadeen, цитирайки изявлението на Муджахид, заяви, че талибаните са осъдили инцидента. Движението посочва, че „взривът е бил детониран от атентатор самоубиец, ранявайки и няколко талибански бойци, охраняващи летището“.

Според съобщения в медиите, в четвъртък на летището в Кабул е имало експлозия, последвана от престрелка. В резултат на това най -малко 13 души са загинали. Съобщава се, че атентатор -самоубиец е задействал взривно устройство край северния вход на аерогарата. Сред загиналите може да има и чуждестранни военни.

Съобщава се и за втора експлозия, която според Sky News, позовавайки се на източник в британското министерство на отбраната, вероятно е предизвикана с помощта на кола-бомба.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук