Синдикат „Образование“ иска 10% увеличение на учителските заплати до края на 2021-а

Настояваме като задължителна стъпка до края на годината учителите да получат 10% увеличение на трудовите си възнаграждения, което да компенсира бруталната за тази година инфлация. Това заявява в своя позиция председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той посочва, че за целта е необходимо да бъдат заделени 350 милиона от бюджета за образование, който за 2021-а възлиза на над 5 милиарда лв.

Шефът на Синдикат „Образование“ посочват, че нито една партия не каза колко ще отдели за „приоритетните“ просветни дейности и настоява за увеличение на средствата от хазната за образование. „Ако нямаме поне 6% от БВП за образование, то всички разговори за него ще звучат кухо и безсмислено, като ненужен резонанс. За делегираните бюджети само ние – учителските синдикати, хилядите учители, имаме идея и знаем как да променим, ако се сетят да ни попитат“, посочват Петров. По думите му при сформирането на делегираните бюджети водещата трябва е бройката на учениците и да има 70% тежест. „Трябва задължително да се съобрази и с другите компоненти – паралелки и физическа среда. Към тях трябва да прибавим и още един важен компонент – брой учители. Всички те взети заедно трябва да генерират повече финансови средства за училището и детската градина. За всички е ясно, че за да има учители, респ. повече млади такива, тяхната заплата не трябва да зависи от броя на учениците в паралелката и училището. Тя трябва да бъде гарантирана и устойчива в истински отговорната държава“, коментира още представителят на учителския синдикат.

Петров посочва, че са на финалната права от голямо представително европейско изследване за прегарянето и изхабяването на учителя. „За съжаление трябва да признаем, че в ЕС българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с най-голям дефицит от компенсаторни механизми, които да ги съхранят“, става ясно от данните към момента. Затова от синдиката призовават да бъде изработена нова национална образователна политика за съхраняването на учителя от високото прегаряне и опазването му от несвойствени и административни волности, които доминират в неговата работа. „Дебело подчертаваме, че прегарянето на учителя не е личностен проблем, това е проблем на съвременната държава“, пише още в позицията си Петров.

В нея той настоява и учителския труд да бъде прекатегоризиран към втора категория труд. „Нека да гарантираме добавката от Учителския пенсионен фонд да се ползва пожизнено и безусловно, дори и при ранно пенсиониране на учителите! Това ще бъде знак, че ролята и мястото на учителите са наистина приоритетни за обществото ни и визионерство за бъдещето!“, мотива предложението си шефът на синдикат „Образование“.

В позицията си Петров отделя внимание и на ваксинационната кампания. Той подчерта още, че дали учителите ще се ваксинират, зависи само и единствено от тях. „Няма спор, че ползите от ваксините са в хиляди пъти повече от вредите….Но също така не е спорно, че императивът само ваксинирани родители да имат достъп до детската градина, няма да сработи и не е ефективен, да не кажем, че е дискриминационен“, смята шефът на Синдикат „Образование“ относно идеята при влошаване на епидемичната обстановка забавачките да бъдат отворени само за ваксинирани. „На този етап няма закон или наредба за задължителна ковид ваксина/и. Също няма спор, че назидателното отношение по повод на имунизациите към учители и директори да се съобразят безропотно с наложения морален натиск за социална отговорност, забравяйки това да бъде вменено на много други професии с обществена значимост, може да събори нечие управление“, допълва Петров.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук