Вече отбелязахме, че голяма грешка бе изпадането на Наско Сираков в обяснителен режим към феновете относно това, че Станимир Стоилов е единственият вариант за изход на Левски от кризата. Веднъж собственикът каза, че първото и последно навлизане в такова състояние е, когато призна, че е вземал заем от Гриша Ганчев, който е върнал не просто с лихвите, а с лихвите на лихвите.

Явно плановете на Сираков за развитие на Левски по време на неговия контрол над мажоритарния пакет акции не се осъществяват и му се налага още и още да се обяснява. Съвсем в реда на нещата е да прогнозираме, че много скоро Наско ще навлезе отново в този режим и освен да обяснява глобалните проблеми в клуба, да сподели и как е решил треньорската криза.

Ситуацията при собственика по този казус е интересна, защото сега, поради тоталната му апатия от година насам, трябва да действа светкавично. Изборът му изглежда е сведен до две опции – да склони Мъри Стоилов или да потърси новия Мъри Стоилов. Средни варианти като Херо, Вили, Кокала, Сухия, Радуканов, Томаш, Белия… може да работят в някаква друга обстановка, но не и сега. За някои от тях ще търпи критики – защо връщаш хора, които вече са били на „Герена“, а за други поради червената нишка – пак ли искаш да станеш свидетел на събличане. Някога назад или напред във времето публиката би приела такъв избор като поредния опит Левски да случи на треньор. Но в момента Левски е на финансово и спортно-техническо дъно и Сираков или трябва да избере мерцедес, или нещо от собствения гараж, но с неразкрит потенциал.

Ясно е, че Станимир Стоилов има хиляда и една причини да приеме офертата на Сираков и също толкова на брой аргументи, за да му откаже. Мъри вероятно не е останал очарован, че Наско го натовари с очаквания за задължителен успех. Поставен в ролята на „единствената опция за излизането на клуба от изключително тежката ситуация, в която се намира“, хасковлията може би ще си остави още време да мисли. Макар че в такива случаи стискането на ръце обикновено става за 15 минути. Стоилов вече 15 месеца смята плюсове и минуси и е наясно какво и как може да сработи в Левски при Наско Сираков.

Собственикът няма много верни ходове, а и е притиснат от времето. До Общото събрание той трябва да изплюе камъчето, което всички сини привърженици чакат. Едно от решенията, за което никой няма да му каже копче, е Тодор Симов. Младият треньор е в щабовете на различни треньори от няколко години насам, но някак не успява да спечели доверието на който и да е собственик на клуба. Така че Наско Сираков може да опита да открие в него новия Станимир Стоилов. Левски няма как да е по-зле спортно-технически от това положение. Дали ще е на 12-о, или на 8-о място, все е тая на този етап. Симов може без абсолютно никакво напрежение и нулев натиск от публиката да опита да направи отбор от тази сбирщина сега. И ако до Нова година не му се получават нещата, тогава вече да се търси сериозен вариант, различен от Стоилов и горе изброените обичайни заподозрени.

Психологическият момент също не е за пренебрегване. С подобен ход Сираков може да си вземе глътка въздух и хем да оправи климата в съблекалнята, хем да си спести неудобни въпроси, които да го пратят отново в обяснителен режим.

Желю Станков/ „Тема спорт“

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук