Бройката на заразените ще расте заради спецификата на Делта варианта на вируса, категоричен е главният държавен инспектор

„Новите мерки срещу коронавируса са неминуеми, защото събирането на хора на едно място, продължава да бъде изключително рисково и ще създаде нови вълни на зараза“, категоричен е главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев тази сутрин в ефира на bTV.

От тази седмица и за цялата страна е наложително спазването на 50% капацитет на заведенията. С намален капацитет ще бъдат и концертните прояви, както и всякакви други организирани прояви, в които се очаква струпване на хора.

Бяха ми показани наскоро сватби с по 700, 1000 гости, а това е жив развъдник на вируса. Затова препоръчвам взимане на мерки в цялата страна.
И визирам не само заведенията, но и навсякъде другаде.

А ако хората са ваксинирани, могат да си провеждат събитията и навън без ограничения, но при нас ръста на ваксинираните хора не е толкова голям, за да говорим за подобно нещо.

Бройката на заразените ще расте заради спецификата на Делта варианта на вируса. Плато има, но не е сигурно, че сме достигнали върха. Иска ми се да е така, но ще видим, добави още доц. Кунчев.

По думите на главния държавен инспектор очакванията са в следващите седмици ръста на заразени на ден да бъде между 1500 и 2500 души.

„Вариантите, които наблюдавахме и в Европа, бяха доста различни. В Кипър, например, имаше два-три пъти по-високи стойности. Трудно се правят прогнози. С връщането на учениците в училищата пък, картината ще стане още по-различна.

Внимавам много, като говоря за тях, защото получих упреци, че едва ли не искам те да не посещават класните стаи. Хората се страхуват, донякъде с основание, а със започване на училище, ще се увеличи и процеса на ускорение на заразата. Не можем да премахнем на 100% риска, а само да го намалим.

Деца под 7-годишна възраст много трудно могат да бъдат накарани да носят маски. Ако родителите на тези деца са имунизирани обаче, и ако в тази детска градина е монтирана система за прочистване на въздуха, това ще е в пъти по-добър вариант, отколкото носенето на маски.

Проветряването е задължително, времето все още го позволява. Както и висок процент на ваксинация, разбира се“, завърши Кунчев.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Този кунчев е Лайнар .Тази утрепка е в противоречие с всички Български вирусолози , и специалисти по ваксини.Заминавай на майка си в путката , Боклук.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук