Президентът Румен Радев бе на официално посещение в Раковски по повод Съединението на България. Оттам той направи остър коментар за критиките срещу него, отправени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през последните дни, включително и в днешния празничен. „Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор”, заяви Радев. 

По-рано на профила си във фейсбук Борисов го определи като разединител. „Съединението прави силата! Преди 136 години едни велики българи разбираха това и се превърнаха в държавници. Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство. Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос„, написа Бойко Борисов. 

Президентът е на официално посещение в Раковски по повод 136 години от Съединението на България. 

„Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Защото именно Българското Съединение – този неповторим акт, най-величествен в нашата история, когато успяваме сами, без външна подкрепа или принуда, ние с единната воля на целия български народ, с държавничекса зрялост и политическа мъдрост по един почти безкръвен начин своята голяма национална цел“, каза Радев.

„Затова казвам, че трябва да излекуваме своите комплекси за политическа обреченост, защото именно Съединението показа, че ние сме способни да постигаме големи цели. Време е да го направим и днес“, допълни той.

Обстановката в парламента стана толкова изнервена, че срива всякакви усилия да можем да постигнем някакво рационално решение. Темата за служебното правителство в момента не е на дневен ред. Сега очакваме парламентът да свърши своята работа и тогава ще коментираме служебното правителство“, заяви Радев.

„Все по-често се спряга политически проект на дваама от министрите – на икономиката и на финансите. Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а трябва да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество, защото има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите. Защото никоя партия няма силите да се справи сама“, допълни президентът.

„Добре ще е нашите политически партии да осъзнаят това, макар и от третия опит, и най-сетне да потърсят диалога. Моето кредо винаги е било да постигаме надпартиен, обществен консенсус в името на законността, демокрацията и просперитета. Служебното правителство доказа, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България“, каза още той.  

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук