/Istock
/Istock

Роденото здраво дете е било заради болестта с увреждане на сърцето, бъбреците, белия дроб и с двустранна пневмония, правело е и припадъци

Новородено, без придружаващи заболявания, е сред жертвите на COVID-19 у нас за последното денонощие. Бебето е било на 14 дни от село Брестница, община Ябланица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Ловеч, цитирани от БТА. Директорът й д-р Росица Милчева поясни, че детето е починало на 5 септември в реанимацията на болницата в Ловеч. То е прието там на 2 септември, след като родителите са подали сигнал, че детето е в тежко състояние с дехидратация.

При приемането в болницата не е имало съмнения за COVID-19, а и никой от близките му не е имал оплаквания. При прегледите в болницата, направени от началника на неонатологичното отделение, се е оказало, че детето е с увреждане на сърцето, бъбреците, белия дроб и с двустранна пневмония. Правело е и припадъци. Направените три антигенни теста са показали положителни резултати за коронавирус. Лекарското заключение е, че то е починало от COVID-19.

Д-р Милчева допълни, че бебето е родено в болницата в Луковит и е било здраво, наддало е на тегло, на естествено хранене. Майката на починалото бебе е 14-годишна, а семейството живеело в бедност. Всички контактни лица обаче са с отрицателни тестове.

Лекари коментират, че сърцето на детето е спряло да работи. Преди малко получих информация, че роднините са отрицателни. Не е ясно как детето се е заразило.

„Детето дойде в много тежко общо състояние. Това, което ми съобщиха от екипа за Спешна медицинска помощ, когато го транспортираха, е, че детето е отказвало да се храни, било е по-сънливо и отпуснато. Към 22 часа бабата е видяла, че става на синкави петна, започва да пъшка и е много бледо и отпуснато. Поради тази причина са извикали екип на Спешна помощ. Това, което видях, беше шокиращо. Детенцето беше в тежко шоково състояние, бледо, което наложи веднага да бъде прието в отделението и да започнем реанимация”, обясни пред NOVA д-р Петя Станчева – началник на неонатологията в МОБАЛ- Ловеч.

По темата д-р Калин Лисички обяви, че случаят е не само неприятен, а ужасен, защото все пак умира дете. „Има и други подобно случаи. Аз знам за два на бебета, за които няма никаква епидемична връзка“, посочи той.

По думите му децата под 1 година по принцип боледуват по-тежко от ковид. Новородените нямат никаква имунна защита. Тяхната защита е само от антитела от майката, които са предадени“, посочи той и допълни , че там където има в пъти по-добра ваксинация, децата се заразяват по-малко и обратното.

„Най-малкото, което аз съм видял, е на 40 дни след кръщене и тук е връзката с възрастните. До 3 месеца първата проява много често е отказ от храна – отказва да се кърми, отказва да пие вода. И това може да е единственият симптом. Понякога може и да е като при възрастните – с по-висока температура, сърдечни проблеми“, уточни той по bTV.

„Симптомите, които трябва да ни карат да търсим лекарска помощ, са всичко, което се струва по-необичайно за детето – промяна в дишането, в цвета на кожата“, посочи той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук