/levski.bg
/levski.bg

Има едно отявлено футболно клише, използвано от треньорите, когато поемат нов отбор. Те често обичат да казват: „Не съм магьосник и няма как да променя всичко за два-три дни“. Това реално си е самата истина, но има и някакви частични изключения. Живото доказателство за тях е Станимир Стоилов. Мъри промени всичко в Левски за два-три дни. Към днешна дата „сините“ са съвсем различен отбор, а и клуб. Той успя да върне магията на „Герена“. Феновете се завърнаха на стадиона, завърна се и оптимизмът им. Както и самочувствието, че са привърженици на истински гранд, което през последните години загуби доста от стойността си.

Отделно отборът играе видимо в пъти по-добре отпреди. Вижда се, че футболистите знаят какво трябва да правят на терена и дори има зачатъци на някакъв стил, но не всички от тима успяват да влязат в рамките. Причините за това са доста, но основните си три – част от футболистите нямат класа да играят в клуб като Левски, физически тимът не е подготвен добре и времето от завръщането на Мъри е прекалено кратко, за да се търси мащабно израстване.

Иначе казано – Станимир Стоилов върна магията, но не е магьосник. Няма как Левски да започне да бие наред, след като треньор на тима е Мъри. Да, завръщането му е отлична новина. Новина, която изправи на крака както футболистите и феновете, така и Наско Сираков, който през последните месеци предпочиташе да не се появява нито пред очите на футболистите, нито пред тези на феновете. Завръщането обаче не гарантира победи за Левски. Гарантира единствено максимизиране на шансовете за тях, а другото зависи от много фактори. Като започнеш от класата на футболистите, за да завършиш до късмета и ъгъла, под който слънцето огрява терена.

Левски записа две равенства под ръководството на Мъри. В първото „сините“ бяха много близо до победа над коравия тим на Локо Пд на „Лаута“, но в последната третина на мача свършиха въздуха и не само, че не биха, но и можеха спокойно да загубят. Във втория двубой Левски не успя да вкара гол на ЦСКА 1948, който също изживява надигане, след като „червените“ бяха поети от истински треньор като Николай Киров. Тук решителни се оказаха намесите на вратаря Даниел Наумов, а „сините“ отново нямаха физически сили за финален щурм в края.

Левски гостува днес на Марек, а няма нищо по-подходящо отборът да стартира победите след завръщането на Мъри в една футболна класика в Дупница. При всички положения магията на „Герена“ ще се засили и при евентуален успех в дербито с ЦСКА-София. Ако това стане, Стоилов може да бъде обявен и за магьосник…

Димитър Димитров/ „Мач Телеграф“

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук