/levski.bg
/levski.bg

Представете си, че ви спрат на улицата, около някой стадион, с камера и микрофон и ви попитат любезно дали имате една минутка, за да участвате в следната странна анкета:

Какво мислите за Билал Бари?

  • Не вкарва нарочно, защото е заложил при букмейкър, че до 25-ия си мач с екипа на Левски няма да вкара.
  • Пази си головете за мача с ЦСКА-София в неделя и от там нататък ще надмине Гара Дембеле.
  • Чака Ивайло Найденов да се научи да центрира и тогава ще почне да бележи.
  • Иска да се върне в Монтана, че там нападателят си замина заради кокаин.
  • Не е свеж, защото извън тренировки и мачове завива дюнери за допълнителни доходи.
  • Друго.
  • Нямам мнение.

Ако пък не ви се занимава да отговаряте на анкети, спомнете си как и при какви обстоятелства дойде Билал Бари в Левски. Футболистът прикова внимание, когато тогавашният треньор на Монтана Никола Спасов, лека му пръст, след един мач едва ли не се щипеше, за да повярва на очите си, че има в съблекалнята си Бари. „Направо не мога да повярвам, че такъв играч се е озовал в нашия отбор“, каза Спасов, което автоматично произведе бъдещи спекулации, че този нападател ще бъде обект на сериозен интерес от страна на грандовете.

И една такава спекулация се превърна в реална новина. Като съвсем обяснимо Бари се озова в гранда с най-празна каса. Лудогорец да купи такъв евтин играч е изключено. ЦСКА-София обикновено на този пост си набавя гледани и проверени играчи отвън, които после продава скъпо. А Левски клъвна на гола кукичка, което генерално отговаря на трансферната политика на сините през последните години. В медийното пространство се завъртя сумата 50 хиляди лева, която е предадена от „Герена“ към „Огоста“ за правата на Бари.

Оттогава – насам Билал Бали прави и невъзможното, за да не вкара гол с екипа на Левски в официален мач. Срещу ЦСКА 1948 той бе на косъм от гола, а срещу Марек на половин косъм. Някои зевзеци вероятно са гледали скрити зад храстите тренировки на сините, за да видят дали все пак нападателят може да прекара топката зад голлинията при двустранна игра. Дори се очаква да се появят папарашки кадри как Билал Бари наистина вкарва гол, пък било то и на 127-килограмовия Николай Михайлов. И ако тогава не е вкарал, сега на 105-килограмовия Ники ще е много по-трудно.

Мароканският футболист в един момент бе пратен и на фланга, където показа, че и тази позиция не му е чужда. А особено след като сините бяха поети от Станимир Стоилов, се забеляза и прилична тактическа грамотност при Бари. Което е лесно обяснимо с оглед на факта, че е юноша на Ланс, а там няма как да е играл, без да е научен достатъчно какво, къде, кога и как се изисква от него. Обаче нека не забравяме, че на него му плащат, за да вкарва, а не просто да движи атаката, в случая на Левски. Не е ясно колко пари е заработил той през последните 3 години, но за този период от време е вкарал всичко на всичко 5 гола. Което означава, че дори и утре да направи хеттрик срещу ЦСКА-София, Бари ще бъде носен на ръце 1-2 седмици, след което ще продължи да мъчи и себе си, и треньорския щаб (поради липсата на други нападатели), и публиката. Или пък може да се случи чудото и печеливш да се окаже вторият предложен отговор на анкетата „Какво мислите за Билал Бари?“.

Желю Станков/ „Тема спорт“

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук