Цената на парното ще се повиши с поне 25% от нова година, прогнозират експерти.

Шок с цената на газа от октомври, вдигнаха го с 36%

Хлябът нагоре с нови 10 процента още този месец, категорични са от бранша

По-големи доставки азерски газ са решението

Шоково поскъпване на природния газ от 1 октомври, одобри Комисията за енергийно и водно регулиране вчера. Вместо първоначално обявените 16% ръст на цената, тя беше повишена с 36,2 на сто спрямо цената за септември. След рекордното увеличение “Булгаргаз” вече продава синьо гориво по 94,54 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), при 69,40 лв./MWh през септември.

Това поскъпване е стряскащо, коментира пред “Труд” решението енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков. То означава, че от 1 януари цената на парното и топлата вода у нас ще се вдигне с поне 25 на сто, а може и повече. При цената на електроенергията трябва да се радваме, ако увеличението е с 13 -14 на сто, каза експертът. Тепърва трябва да се изчисли каква ще е средната прогнозна цена за шестте месеца, защото февруари и март цената на газа трябва да падне, допълни той.

По думите при тока ръстът на цените ще дойде основно от вдигането на такса “задължения към обществото”. Причината е, че за да се компенсират топлофикациите за скъпия газ, ще се повиши преференциалната цена, на която се изкупува произведената от тях електроенергия, а това ще се отрази именно на такса “задължение към обществото”.

Новото увеличение на газа ще се отрази и на цената на хляба, заяви пред “Труд” хлебопроизводителят Димитър Людиев. Фурните, които ползват газ, ще вдигнат цената с поне 10 на сто, категоричен беше той.

Според Еленко Божков основният проблем с цената на газа е забавянето в изграждането на интерконектора Гърция-България (IGB), заради което ние получаваме по-малки количества газ от Азербайджан. България не може да си запълни нужните количества по две причини – първо – не е готова реверсивната връзка и второ – там, откъдето можем да внесем количество – през Гърция, тя не ни дава постоянен капацитет, а трябва да се молим, обясни експертът.

Заради драстичното поскъпване на газа, от “Булгаргаз” обявиха на брифинг, че ако България получаваше цялото договорено количество азербайджански газ, тоест ако IGB беше завършена, цената на газа би била по-ниска, но директорът му Николай Павлов не се ангажира с колко.

По думите на Павлов от 1 октомври “Булгаргаз” е договорила по-голям прекъсваем капацитет през съществуващата връзка с Гърция за доставки на газ от Азербайджан. Той обаче не се ангажира дали това ще доведе до по-малко повишение на цената на газа от 1 ноември.

Има опасения, че количествата в газохранилищата в Европа няма да покрият пика на търсенето в зимните месеци, допълни още той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук