/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Министерството на образованието и науката препоръча на регионалните управления на МОН учителите да носят маски, включително по време на учебните часове, а веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата.

В писмото на МОН се посочва, че причината е усложнената епидемична обстановка в страната.

В момента действа заповед, според която маските не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне метър и половина спрямо учениците. Маските са задължителни за 5-12 клас по време на часовете, а за децата от начален етап на образование – само в общите закрити помещения, извън класните стаи.

Относно тестването – от МОН съобщиха, че ще осигурят безплатни тестове за Covid-19 чрез регионалните здравни инспекции.

Ведомството предлага един випуск да преминава към онлайн обучение, ако в него има 10% болни от коронавирус ученици. При влизане в тъмночервена зона от 500 заболели на 100 хиляди души в 14-дневен период, извънкласните дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. В момента такава област е Габрово.

Около 1% от учителите и също толкова от учениците в България са под карантина заради заболяване от коронавирус или контакт със заразени. Най-висок е процентът карантинирани педагози в Габрово – 1,95%, а най-нисък – в Кърджали (0,55%). Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник.

Под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук