/Istock
/Istock

Глобалният срив на Facebook, Instagram, Messenger и WhatsApp е бил предизвикан не от злонамерена атака, а от грешка при рутинна поддръжка на системите. Това обясниха от технологичния гигант близо денонощие след безпрецедентното сриване на социалните им мрежи и комуникационни приложения.

„Редовната поддръжка в мрежата на Facebook, която обединява своите центрове за данни, причини срив в понеделник на глобалната й система за повече от шест часа“, категорични са от компанията.

В публикация в блога на Facebook вицепрезидентът на Facebook по инженерство Сантош Джанардхан обясни, че инженерите на компанията са издали команда, която неволно е изключила центровете за данни от останалия свят.

Той призна, че инструментите, които обикновено инженерите биха използвали, за да разследват и поправят такива прекъсвания са спрели да работят, което е направило задачата им още по-трудна. Компанията заяви, че е изпратила екип инженери до местоположението на своите центрове за данни, за да се опита да отстрани грешките и да рестартира системите.

Това обаче е отнело допълнително време, за да накарат инженерите да работят сървърите поради високата физическа и системна сигурност, която е заложена.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук