Иван Симеонов е на 18 години, ученик от професионалната гимнзия по каменоделство в село Кунино. Младото момче построява паметник в памет на българските опълченци, загинали при Тревненския проход и дарява произведението си на град Плачковци. Паметникът е монтиран в центъра на града, до кметството, и е символ на спомена за саможертвата на предците ни.

Скулптурата изобразява Св. Олга – дъщеря на княз Борис I и една от основните защитнички на православието.

Паметникът е част от проекта „Една детска сълза – една молитва“ по идея на Съюза на военноинвалидите в България. За участието си в него и дарението, което прави, младото момче казва: „Трябва да сме човечни, нали?“.

Той завършва паметника за около 4 месеца като през това време не спира обичайните си дейности в училище и продължава да помага на баща си в работата.

Иван е сред най-талантливите млади скулптури на България, той е и едно от децата, които ще изваят от камък образа на светеца от Байлово- дядо Добри. Идеята деца да изградят със собствените си ръце и под ръководството на скулптори и ментори паметника на дядо Добри се роди от „Сдружение Азбукари“.

А ето го и пробния проект по който ще бъде създадена скулптурата на светеца.

Представен е в типичната си приведена стойка

Приживе светеца обичаше децата и им целуваше ръка.

Споделете тази статия с вашите приятели!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук