/levski.bg
/levski.bg

Бившият вратар на Левски Стефан Стайков говори пред „Тема Спорт“ за представянето на тима след завръщането на Станимир Стоилов.

Г-н Стайков, виждате ли промяна в играта на Левски в последните мачове от първенството?
– Естествено, че има, но не може да стане така бързо, както се иска на всички, които обичат Левски. Знам как ще се случат нещата и трябва търпение. Необходимо е малко време, защото отборът тепърва ще върви добре.

Станимир Стоилов ли е главният „виновник“ за това нещо?
– Да, той е. Трябваше да застане начело на Левски треньор с авторитет, за да може да насочва играчите да играят правилно. В момента Мъри разполага с футболисти. Дано да липсват и контузии. Може би и почивката за националните отбори ще им подейства добре. Мисля, че вторият полусезон сините ще вървят по-добре. Тогава се чака голямо израстване – след зимата.

Може би визирате и зимната селекция. Къде Левски има нужда от подсилване?
– Според мен трябва да се намери добър централен нападател. Това е! Виждате, че Билал Бари, който вече над 20 официални двубоя не е вкарал гол, не е за Левски. Много добре знаете, че сините в миналото винаги са имали много добри централни нападатели. Нашето време беше много отдавана, но всеки си спомня с какви играчи разполагахме за този пост. Никога Левски не е оставал без централен нападател, който да реализира положенията. Там трябва да се насочат повечето усилия в селекцията. Но моето мнение е, че Левски ще тръгне нагоре. Дано се задържат тези играчи, финансите също вече са добре, а не както преди, взимаха се футболисти, които не ставаха и след
това трябваше да им се плаща при освобождаването. Очакват се резултати от този отбор и мисля, че такива ще има.

Какви краткосрочни цели трябва да си постави Левски до зимната пауза?
-До края на полусезона трябва да се натрупат точки, за да има шанс след прекъсването, когато са направили добра подготовка, да се борят за класиране по-напред. Да говорим за европейските клубни турнири, ще е трудно, защото Левски изостана много. Може да се бори за купата, но и там ще е тежко. Мисля, че след зимата ще се тръгне добре, защото смятам, че нещата ще се подобрят.

Какво е виждането ви и за вратарския пост, където Николай Михайлов е твърд титуляр, а младият Пламен Андреев е в ролята на втори избор?
– За мен Ники Михайлов е много добър вратар, но трябва да се дава шанс и на младите момчета да играят. Необходими са им игрови минути в по-леките мачове, за да вървят напред. Баща му на Николай, Борислав, също тръгна в кариерата, когато му се даде шанс. Николай бе по същия начин, но след като публиката не обичаше Боби, той беше потърпевш. Може би след това нещо му изписаха веждите, вместо да му избодат очите, и той отиде в чужбина. Левски притежава добри вратари, но някои се освобождават, като не им се дава шанс. Всеки иска веднага да се представят добре и на минутата се казва, че този не става.

Следите ли и ситуацията с младия вратар на Левски Иван Андонов, който в момента играе като преотстъпен във Фиорентина?
– Хубаво е, че в момента е в Италия, защото ще се научи на професионализъм. Дано да остане там и да не се завръща в България. Всеки иска да играе в чужбина. Но мисля, че първо трябва тук да се представят добре, да играят поне четири-пет години и след това да се мисли за други първенства. Да се върви във възходяща линия. Дори да се започне от по-малък отбор и след това целите да са му Левски и националният тим, след което ще дойде ред и на чужбина. Не трябва да се губи последователността.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук